Sanitat

Un 60% dels equips instal·lats als hospitals és vell: té deu anys o més

El Consell de Ministres autoritza la distribució de 400 milions per a la renovació d’equips i Sanitat presumeix de la inversió més gran en tecnologia hospitalària en la història d’Espanya

Un 60% dels equips instal·lats als hospitals és vell: té deu anys o més
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Un 60% dels equips instal·lats als hospitals espanyols té 10 o més anys d’antiguitat; un 30% entre 5 i 10 anys i, només un 10%, menys de 5 anys. És a dir, fa anys que el parc tecnològic està obsolet. Conscient d’aquesta realitat, el Consell de Ministres autoritzava aquest dimarts la distribució de 400 milions d’euros per renovar i ampliar aquests equips. El Ministeri de Sanitat presumeix que és la inversió més gran en tecnologia hospitalària que ha emprès Espanya en la seva història. Una injecció de fons llargament esperada per la patronal del sector que es valora «molt positivament» tot i que demanen s’ampliï a altres màquines que també són antigues.

La distribució de gairebé 400 milions d’euros –a través del ‘Pla d’Inversió en Equips d’Alta Tecnologia’, conegut com a INVEAT– és un tràmit que s’ha produït a proposta de la ministra de Sanitat, Carolina Darias. El pla, presumeix Sanitat, suposa una inversió sense precedents de gairebé 800 milions d’euros en la sanitat espanyola, distribuïts entre els anys 2021 i 2022. Es dotarà el sistema sanitari d’un total de 851 nous equips d’alta tecnologia, entre els 574 que seran renovats i els 277 que seran ampliats a tot Espanya.

La inversió permetrà millorar la capacitat diagnòstica i terapèutica gràcies a la detecció de malalties en estadis primerencs

La inversió, continua el departament que dirigeix Darias, permetrà millorar la capacitat diagnòstica i terapèutica gràcies a la detecció de malalties en estadis primerencs i redundarà en una millor intervenció, especialment en patologies com malalties neurològiques, rares o oncològiques. Acceleradors lineals, equips de tomografia computada (TC), ressonàncies magnètiques, equips de braquiteràpia digital o sales d’hemodinàmica, són algunes de les màquines que es renovaran.

Sanitat vol garantir la renovació del 100% dels equips que tenen 12 o més anys

L’objectiu és reduir l’obsolescència del parc tecnològic d’equips d’alta tecnologia garantint la renovació del 100% dels equips que tenen 12 o més anys, i addicionalment, dels acceleradors lineals i equips de tomografia computada (TC) de 10-11 anys, en línia amb les recomanacions de les societats científiques. A més, Sanitat apunta que, amb aquesta inversió, s’elevarà, com a mínim, un 15% la taxa mitjana de densitat d’equips d’alta tecnologia per 100.000 habitants.

Equips obsolets

El 2021, la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) –que agrupa fabricants, empreses importadores i distribuïdores de tecnologies i productes sanitaris– publicava el seu informe ‘Perfil Tecnològic Hospitalari’, amb dades actualitzades a 31 de desembre del 2020. Són els últims disponibles sobre obsolescència en hospitals i centres de salut i de diagnòstic, públics i privats d’Espanya. En el document, l’entitat –que fa anys que assenyala l’antiguitat del parc tecnològic– insisteix que es manté una alta proporció d’equips de deu o més anys, contravenint les recomanacions internacionals.

Les recomanacions internacionals fixen en un màxim del 10% els equips disponibles en cada centre amb edat major de 10 anys respecte al total

Fenin al·ludeix al Comitè Europeu de la Indústria d’IT, Radiològica i Electromèdica (COCIR, per les seves sigles en anglès) que fixa en un màxim del 10% els equips disponibles a cada centre amb edat major de 10 anys respecte al total. Amb dades aportades per la patronal a El Periódico de España un 60% dels equips instal·lats als hospitals  espanyols té 10 o més anys d’antiguitat; un 30% entre 5 i 10 anys i, només un 10%, menys de 5 anys.

En una visió general, entre les dades que conté l’últim informe de la federació, figura l’edat d’alguns dels equips instal·lats als centres sanitaris. Per exemple, a finals del 2020, entre els que superen els 10 anys, figuren un 35% dels TC; un 45% de les ressonàncies magnètiques; un 62% dels equips de radiologia; un 51% dels de mamografia; un 31% dels ecògrafs; un 52% dels equips de suport vital (respiradors i sistemes d’anestèsia) o un 67% dels de teràpia de calor (incubadores i bressols tèrmics).

«Un bon punt de partida»

«Valorem de forma molt positiva que el Govern hagi autoritzat la distribució de gairebé 400 milions d’euros per a renovació d’equips d’alta tecnologia dins del Pla INVEAT», indiquen des de la patronal a aquest diari. Es remeten a aquest últim informe publicat el 2021 i consideren que aquest pla, en el desenvolupament del qual han col·laborat, «és un bon punt de partida». Això sí, defensen que, a mitjà termini, pròximes fases «haurien de contemplar també altres famílies i àmbits amb alt grau d’obsolescència que no entren en la definició d’‘alta tecnologia’».

Notícies relacionades

En un altre informe recent –donat a conèixer fa tot just uns dies– Fenin es refereix a la inversió destinada l’any passat a la renovació en hospitals, tant públics com privats: va decréixer un 27% respecte al 2020. Així es recull en l’‘Estudi de Mercat Sector Tecnologia i Sistemes d’Informació Clínica el 2021 realitzat per aquesta entitat. Amb dades estimades i afegides el desembre del 2021, s’indica que, en un mercat encara molt condicionat per la covid-19, la inversió total de 445,75 milions d’euros el 2021 suposa un descens del 26,9% en comparació amb el 2020.

En aquest sentit, Fenin recorda a Sanitat «la necessitat de desenvolupar un pla estructural de renovació permanent per als equips obsolets (més d’11 i 12 anys) i «un pla incremental per a nous equips» més allà del 2023. «A més, és important que s’agiliti l’arribada i canalització dels fons europeus dels quals es nodreix el Pla INVEAT, ja que, tal com exigeix Brussel·les als estats membre, aquestes inversions han de consolidar-se abans que finalitzi l’any vinent». La patronal diu que s’han de tenir en compte «els terminis ajustats d’execució, sobretot quan en un gran nombre de casos la instal·lació i posada en marxa d’aquestes tecnologies requereix d’una obra civil la durada de la qual pot estendre’s durant mesos».