Comunitat de Madrid
Els metges dels hospitals públics inicien aquest dimarts una vaga indefinida contra la temporalitat en el Sermas
La Conselleria reitera el seu objectiu d’arribar al 82% de llocs fixos i recorda que la llei impedeix paralitzar l’OPE

Els metges dels hospitals públics madrilenys inicien aquest dimarts una vaga indefinida per denunciar l’«alta temporalitat» en el Servei Madrileny de Salut (Sermas) i que no es tingui en compte la seva experiència i especialització per a l’estabilització d’ocupació.
La vaga indefinida convocada per la Plataforma Metges i FEA No Fixos de Madrid-MUD, SomosUrgencias SomosUNO i el sindicat de metges Amyts arrenca així a les 8 hores i afecta el personal fix facultatiu estatutari, laboral i funcionari que dona servei als hospitals públics.
El departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero ha fixat uns serveis mínims del 50% del personal facultatiu que hagi de prestar serveis en els dies de vaga. Serà del 100% en el cas de certes unitats crítiques o urgents com diàlisi, urgències, hospitalització, quiròfans, radioteràpia o admissió i arxiu, entre d’altres, així com per al personal facultatiu amb guàrdia.
Tot això, segons la Conselleria, «a fi de garantir la plena assistència sanitària a pacients afectats per covid-19 i altres patologies greus o molt greus».
Amb aquesta vaga, els convocants volen denunciar l’«alta temporalitat» en el Sermas, que xifren en un 55% d’una plantilla de 17.667 facultatius estatutaris, i reclamar que es tingui en compte l’«experiència» dels professionals, alguns dels quals fa més de 20 anys que són als seus llocs, a l’hora de consolidar la seva plaça.
En el marc d’aquesta protesta, els convocants de la vaga portaran a terme aquest dimarts una marxa des de l’estadi del Rayo Vallecano fins a l’Assemblea de Madrid, on està prevista una concentració a partir de les 11.30 hores.
Davant aquest panorama, els convocants exigeixen el compliment de l’establert en la llei 20/2021 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, que persegueix l’objectiu de reduir la temporalitat al 8% dels treballadors públics.
Demanen paralitzar les 3.247 places públiques de facultatius
En aquest sentit, demanen paralitzar les 3.247 places de facultatius de l’Oferta Pública d’Ocupació (OPE) dels anys 2018-2019 que es van publicar en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM) el desembre del 2021, abans que s’aprovés definitivament la llei de temporalitat 20/2021.
No obstant, l’Advocacia de la Comunitat va determinar recentment en un informe que s’ha de continuar amb el procés de les OPE a Sermas. Així, des de la Conselleria han assenyalat que, en cas de no ser així, s’estaria incomplint el marc normatiu i es veurien lesionats els interessos dels 13.159 aspirants que han sol·licitat participar en la realització dels exàmens d’aquestes convocatòries.
Davant això, els convocants de la vaga reclamen que es tingui en compte l’antiguitat i especialització de molts professionals temporals que fa dècades que encadenen contractes als seus llocs i que concorrerien en igualtat de condicions que els MIR, amb un examen de coneixements de tipus test i sense tenir en compte l’experiència professional.
D’aquesta manera, sol·liciten la convocatòria pel sistema de concurs de mèrits de totes les places ocupades amb caràcter temporal de forma ininterrompuda anteriorment a 1 de gener del 2016, d’acord amb la llei estatal.
Així, amb caràcter general, s’inclourien en aquest procés excepcional i únic totes les places amb ocupació temporal anteriors a l’1 de gener del 2016 d’integrades a l’activitat ordinària i el normal funcionament dels serveis sanitaris de la Comunitat.
«Això inclou tots els tipus de relació laboral temporal sense excepció, també les vinculades a programes i a contractes de guàrdies, que s’entenen com a activitat recurrent, ordinària i necessària per al normal funcionament del servei públic sanitari», segons els convocants.
També reclamen una altra sèrie de qüestions encaminades a reduir la temporalitat com la convocatòria d’Oferta d’Ocupació Pública a l’empara de la taxa addicional que preveu la llei 20/2021, l’acabament dels processos en marxa un concurs de trasllat previ a la continuació de noves oposicions o la convocatòria d’altres OPEs.
Igualment, exigeixen que s’obri una negociació per a tots aquests processos i que es dissenyin i compleixin les mesures oportunes per evitar la temporalitat «il·lícita» en el futur.
Les propostes de Sanitat
En la mateixa línia, els convocants han denunciat la falta de voluntat de la Conselleria per negociar una sortida a aquesta situació. Per la seva banda, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha reiterat la seva postura de «mà estesa» per buscar una solució.
Des del departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero han reiterat l’objectiu de la Comunitat per als dos pròxims anys: incrementar el personal fix del 55,44% actual al 82% a finals del 2023, i reduir l’interí del 33,23% al 10%, i l’eventual, del 10,75% al 7%.
Entre d’altres, la Comunitat ha pactat una sèrie de mesures per avançar en l’estabilització de contractes amb l’Il·lustre Col·legi de Metges de Madrid (Icomem), impulsor d’un manifest en aquest sentit.
Així, la Conselleria portarà a terme un procés extraordinari d’estabilització de places, per la modalitat de concurs, amb el compromís que el nombre de places convocades abans del 31 de maig del 2022 sigui com més millor. Seran entorn d’un terç més de les actualment convocades i podrien rondar el miler de places, que es negociaran al si de la Taula Sectorial de Sanitat, en reunió que es farà aquest mateix dimarts.
A més, la Conselleria ha plantejat la necessitat de trobar una solució per a les urgències al més aviat possible per la consideració especial que li mereixen, així com la voluntat d’un canvi del sistema selectiu per al personal facultatiu les ofertes d’ocupació del qual públic es podrien realitzar sota la modalitat de concurs de mèrits, de forma periòdica, anual o bianualment.
Notícies relacionadesEn el dia d’avui, el Sermas té en marxa 81 processos selectius per concurs oposició per cobrir 28.142 places en més de 69 categories estatutàries, com a conseqüència de la publicació de les OPE dels anys 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 i les convocatòries del qual, que es troben en diferents fases d’execució, s’agilitaran al màxim després de l’impacte de la pandèmia.
Respecte als facultatius, en aquest moment hi ha convocades 47 especialitats mèdiques que suposaran l’adquisició de la condició de personal estatutari fix de 4.725 professionals.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- La doble aposta catalana
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: Tres de cada quatre catalans exigeixen limitar els pisos turístics i regular el preu del lloguer
- Negociacions amb el PSOE Junts reclama a Sánchez un interlocutor «que mani» i avenços en els pactes pendents durant aquest mes
- Pronòstic del Meteocat Cap de setmana de pluja i calor a Catalunya: El Meteocat activa avisos tant per precipitacions torrencials com per calor nocturna
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Finances personals ¿Pagar deutes o estalviar? Això és el que has de fer segons Pedro Becerro, expert en finances personals