L’educació a Catalunya

Sindicats, famílies i docents sortiran al carrer el 14 de maig en defensa de l’escola pública

  • Aquesta mobilització, de la qual s’han desmarcat CCOO, UGT i Usoc, incorpora la demanda de retirar els concerts educatius

Sindicats, famílies i docents sortiran al carrer el 14 de maig en defensa de l’escola pública

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Diversos sindicats de docents, el Sindicat d’Estudiants (SE) i l’Associació de Federacions de Famílies de Catalunya (aFFaC) han convocat una manifestació per al dissabte 14 de maig a Barcelona en defensa de l’educació pública. La novetat d’aquesta mobilització és que hi ha sindicats (CCOO, UGT i Usoc) que s’han desmarcat de la unitat que les centrals mantenen davant el Departament d’Educació a causa que, a petició de l’aFFaC, s’ha inclòs en les reivindicacions la retirada progressiva dels concerts educatius, cosa que no comparteixen.

La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, ha assegurat que la unitat sindical «no s’ha trencat» malgrat que CCOO, UGT i Usoc «no estan d’acord de demanar el desmantellament de l’escola concertada». Així, ha avançat que aquesta setmana els set sindicats convocants de les vagues del març anunciaran les pròximes protestes. Planegen vagues mensuals aquest maig o una d’indefinida al juny.

Així, la manifestació del 14 de maig incorpora dues peticions: la retirada dels concerts i recursos per a l’escola inclusiva. Ho ha detallat aquest dimecres Belén Tascón, presidenta de l’aFFac, que ha argumentat que la doble xarxa escolar –escoles públiques i escoles concertades– «provoca segregació escolar», ja que «l’escola pública acull a tots, i la concertada, elegeix». «Conviuen dos sistemes que comparteixen recursos», ha afegit, cosa que està «generant molts problemes».

Notícies relacionades

Entre aquests problemes, lligat a la caiguda de la natalitat, hi ha el de la «sobreoferta de places concertades», que té com a «dany col·lateral» el tancament de grups a l’escola pública. En aquest punt, ha criticat que el Departament d’Educació «no elimini places concertades d’infantil 3 que no s’omplen» i, en canvi, «elimini grups de la xarxa pública». Ha situat en 16.000 places la sobreoferta de P3 en la concertada. «Això és pressió per a la pública, perquè Educació, com que hi ha un acord de concerts, no pot tancar aquests grups. Sobre els que pot actuar és sobre els centres públics», ha exposat Tascón.

Altres reivindicacions de la manifestació del 14-M són la inversió del 6% del PIB en l’educació pública, tornar a l’horari lectiu d’abans de les retallades, la reducció de ràtios estructurals, la derogació del decret de plantilles i l’increment del personal d’atenció a l’alumnat.