L’educació a Catalunya

Les escoles bressol municipals de Barcelona mantindran l’inici de curs el 12 de setembre

  • La preinscripció per a l’etapa de 0 a 3 anys s’obre el 5 de maig amb una oferta de 4.460 places

  • El consistori augmenta el pressupost per a alumnes vulnerables i crea un servei d’infermeria itinerant

Una guarderia municipal de Barcelona.

Una guarderia municipal de Barcelona. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les escoles bressol municipals de la ciutat de Barcelona mantindran l’inici del curs 2022-23 el 12 de setembre. Així ho han acordat l’ajuntament i els sindicats representants d’aquests centres educatius. L’etapa de 0 a 3 anys, primer cicle d’educació infantil, no està regulada per l’ordre de calendari del Departament d’Educació, que afecta el segon cicle d’educació infantil (de P3 a P5), primària i secundària i que per al curs vinent avança una setmana l’inici de les classes. El curs a les escoles bressol municipals acabarà el 14 de juliol del 2023.

Tot i que és cert que tradicionalment tots els centres educatius de la capital catalana començaven el curs el mateix dia, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona s’ha desmarcat per atendre una de les demandes dels docents de l’etapa de 0 a 3, que era el d’una moratòria d’un any per poder planificar i organitzar bé l’avanç del calendari escolar de cara al curs 2023-24. Segons ha informat aquest dimecres el consistori en un comunicat, «aquesta moratòria permetrà disposar de temps per negociar i adaptar els canvis del calendari escolar amb prou marge per poder complir amb els requisits de servei les famílies i alhora amb els drets laborals de les treballadores».

Una moratòria com aquesta és el que reclamen els sindicats de primària i secundària al conseller Josep Gonzàlez-Cambray, que manté inamovible la decisió del Govern d’avançar la tornada al col·le. «El calendari escolar té marge de millora, i ens hem de dotar d’un millor calendari, però aquest canvi és massa important perquè el faci només i de manera unilateral un dels actors de la comunitat educativa», ha opinat el regidor d’Educació de l’ajuntament, Pau Gonzàlez, qüestionant la postura del Departament.

Cal tenir en compte que a les escoles bressol el curs acaba el 15 de juliol, més tard que a les escoles i instituts. Això deixava encara amb menys temps el professorat per preparar el curs següent.

Cal veure ara si altres municipis seguiran l’exemple de Barcelona i mantindran l’inici de classes a les escoles bressol el 12 de setembre, com era habitual, o si segueixen el camí obert per Educació i avancen la tornada al col·le una setmana.

Inici de la preinscripció

L’acord s’ha tancat tot just 24 hores abans que s’obri la preinscripció a les escoles bressol municipals, que comença aquest dijous 5 de maig amb una oferta de 4.460 places disponibles per al curs vinent, distribuïdes en un total de 607 grups a les 103 escoles bressol de Barcelona. El període de matrícula serà del 16 al 22 de juny, tots dos inclosos. En total, el curs vinent la capacitat de les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona serà de 8.588 places de 0 a 3 anys.

La preinscripció es farà de manera telemàtica a través de l’enllaç http://www.barcelona.cat/escolesbressol/preinscripcio. Només es podrà fer de manera presencial en casos excepcionals i s’haurà de portar a terme al centre sol·licitat en primera opció i amb cita prèvia.

Bressol inclusiva

Notícies relacionades

Com a novetat de cara al nou curs, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), l’organisme que gestiona les escoles bressol de titularitat municipal de la ciutat, reforçarà l’atenció a nens amb necessitats educatives especials amb un increment del 64% dels recursos, cosa que suposa arribar als 470.000 euros. Aquest reforç es concreta en l’augment d’hores de dedicació de professionals de suport per atendre aquests nens.

Així mateix, a partir del curs vinent, s’introduirà un servei d’infermeria, amb caràcter itinerant, per millorar l’atenció a nens amb greus discapacitats o necessitats d’atenció sanitària. Aquest servei assessorarà i formarà els equips educatius en actuacions concretes per donar resposta a necessitats de tipus sanitari o mèdic dels nens dins de l’àmbit escolar (per exemple, alimentació per sonda o botó gàstric) i també realitzarà funcions d’atenció directa a nens quan sigui necessari l’acompanyament d’una persona especialista. Es calcula que aquest servei tindrà una dedicació d’entre 5 i 15 hores setmanals amb un màxim de 1.150 hores anuals.