Conflicte a Catalunya

Els sindicats estudien noves vagues: setmanals al maig i indefinida al juny

  • Aquest dilluns es reuniran per concretar les pròximes mobilitzacions de protesta

Els sindicats estudien noves vagues: setmanals al maig i indefinida al juny

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Després que el Departament d’Educació donés per trencades les negociacions per desbloquejar el conflicte obert en l’àmbit educatiu, els sindicats han anunciat una resposta contundent pel que fa a les mobilitzacions. Aquest dilluns, els representants sindicals mantindran una reunió en la qual esperen concretar noves accions. Sobre la taula hi ha diverses propostes. Una d’elles és una jornada de vaga a la setmana durant el mes de maig. És el que plantejarà Ustec. Una altra, oferta per Aspepc, és una vaga indefinida al juny amb l’objectiu d’alterar el normal desenvolupament de final de curs. Si aquesta tirés endavant, començaria el 13 de juny, de manera que impactaria de ple en els exàmens finals, avaluacions i notes.

Des d’Aspepc no veurien malament les aturades de maig «com a preparació» de la indefinida de juny. «La gent ens demana accions contundents», argumenten. Defensen que, a hores d’ara del curs, si volen forçar Educació, l’únic que els queda és «alterar el servei mentre durin les classes». «Anem a totes», adverteixen.

Notícies relacionades

Paral·lelament, tenen intenció de continuar boicotejant els actes públics en els quals participi el conseller del departament, Josep Gonzàlez-Cambray. Ja ho van fer dilluns, quan van irrompre al paranimf de la Universitat de Barcelona i van sabotejar l’acte d’Educació. Aquest boicot ha provat molt malament en el departament. Cambray ha criticat que boicotegin actes que «no són del conseller, sinó de la comunitat educativa» i els ha acusat de protagonitzar «imatges violentes» i de «no representar els nostres mestres». Aquests comportaments, ha dit, «no es corresponen amb l’actitud del que significa ser mestre». «Demostren falta de respecte» i són «un mal exemple per als alumnes», ha reblat. I els ha advertit: «Els boicots no aturaran la meva determinació».

La ruptura entre Educació i els sindicats es va produir quan aquests van rebutjar l’última oferta del departament: reduir l’hora lectiva en primària aquest curs 22-23 i la de secundària, el curs 23-24. Els sindicats reclamen que secundària també recuperi l’hora lectiva aquest setembre. Mentre Educació argumenta que no serà possible cap de les dues opcions perquè el decret de plantilles ja està publicat, els sindicats asseguren que «el departament es pot moure fins a l’últim minut». «Fins a l’agost pot fer nomenaments de professorat», insisteixen.