Efectes de la invasió d’Ucraïna

L’SOS de Sofia Xerbi, gairebé llicenciada en Medicina: «Vull acabar la carrera que feia a Ucraïna»

Formada a l’escola i l’institut de Guissona (Segarra), aquesta jove ha tornat a la casa paterna, a Catalunya, després d’abandonar la Universitat de Pirohiv per la invasió russa. «Set anys estudiant, ¿i ara què?», diu abans de rebre l’oferiment per ajudar-la de la Universitat de Barcelona

L’SOS de Sofia Xerbi, gairebé llicenciada en Medicina: «Vull acabar la carrera que feia a Ucraïna»
4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Sofia Xerbi dedica aquests dies les seves hores lliures a ajudar com a voluntària al centre de recollida de material per enviar a Ucraïna, el seu país, que s’ha habilitat a Guissona, municipi de la Segarra amb la comunitat ucraïnesa més nombrosa de Catalunya. A l’improvisat magatzem, que fins fa uns dies era un locutori, hi ha un ritme frenètic de gent entrant i sortint. Hi porten mantes, roba, menjar, medicaments. Voluntaris ho embalen tot i, poc després, van passant furgonetes que ho recullen. «Ser aquí em dona tranquil·litat perquè veig que puc ajudar. A casa, sense fer res, em sento malament», explica la Sofia, de 24 anys.

La seva vida ha fet un gir de 180 graus des que el 24 de febrer va arribar a Guissona. Amb l’inici de la guerra i els primers bombardejos, va decidir sortir d’Ucraïna i venir a aquest municipi lleidatà on, des de fa 18 anys, viuen els seus pares i on ella també va viure i estudiar fins que, a l’acabar el Batxillerat a l’institut del poble, va decidir que estudiaria Medicina a Ucraïna. I és el que feia fins ara. Es va graduar el 2021 en Medicina General per la Universitat Nacional Mèdica de M. I. Pirohiv, a la ciutat de Vínnitsia. L’agost passat va començar l’especialitat que ha triat, dermatologia. I li quedava un any per completar aquests estudis i llicenciar-se. «M’agrada molt aquesta especialitat», diu. I una fugaç brillantor il·lumina per un instant els seus ulls. S’apaga de seguida, perquè ara viu en el desconcert. «Em queda un any per acabar la carrera. No sé què passarà ni què fer. He estudiat durant set anys i ara no puc acabar els estudis», explica amb una serenitat que no pot ocultar la desesperació.

¿Estàs més tranquil·la aquí?, li preguntem. «No, no estic tranquil·la. Penso en tota la gent que és a Ucraïna». Entre ells, el seu nòvio, també estudiant de Medicina. «La universitat ha tancat. No hi ha res. Tots els professors i estudiants estan ajudant als hospitals», explica. Les seves àvies i les seves tietes també segueixen al país. No han volgut marxar. «No volen deixar la casa», explica la Sofia.

«No tinc tranquil·litat ni res»

La bona acollida de la gent de Guissona i el fet de poder ser a casa amb els pares no consolen la Sofia. «No sabem què passarà, ni quant temps haurem de ser fora. No tinc tranquil·litat ni res», lamenta. «Aquí no estic en perill, però penso en els que són allà». «¿Què puc dir? No sé què dir. Vull que acabi tot això», implora, advertint que el que està fent Vladímir Putin a Ucraïna és un genocidi. Li agrada Catalunya, però no sap què farà en el futur. «Quan acabi això, Ucraïna necessitarà ajuda per a la reconstrucció», diu.

La Comissió de Relacions Internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va activar fa uns dies, per primera vegada, el protocol interuniversitari d’emergències per donar resposta a tota la comunitat universitària que pugui veure’s afectada per la situació de guerra que pateix Ucraïna. Potser ells puguin donar ara solució a casos d’estudiants universitaris com la Sofia.

Oferta de la UB

Després de conèixer el cas a través d’EL PERIÓDICO, la Universitat de Barcelona –que té Facultat de Medicina– s’ha ofert a buscar alguna opció per a la Sofia. La UB té una via d’accés per a estudiants refugiats que contempla que es puguin incorporar a les seves facultats, condicionat a la disponibilitat de places, per seguir els seus estudis amb exempció de matrícula.

Notícies relacionades

Fa tot just uns dies, en un acte en suport a Ucraïna, el rector de la UB, Joan Guàrdia, va apostar per ajudar els universitaris ucraïnesos. Guàrdia ha proposat a la Conselleria d’Universitats fixar un pressupost especial que permeti acollir estudiants i treballadors universitaris perquè puguin seguir a Catalunya amb la seva vida personal i acadèmica. També articular una universitat ‘online’ perquè els estudiants que han vist interrompuda la seva normalitat puguin, com a mínim, seguir temes generals que ofereixin les universitats catalanes. El rector també ha demanat que es facilitin els tràmits d’acollida i residència a aquestes persones.

També des del vicerectorat de Relacions Internacionals de la UAB, asseguren que, tot i que la coordinació la fa el CIC, «és clar que es podrà fer alguna cosa» per ajudar la Sofia. En aquests moments, la UAB està fent una previsió de places residencials que podrien estar disponibles a la Vila per acollir universitaris ucraïnesos.