Repercussions de la invasió d’Ucraïna

L’arribada massiva d’ucraïnesos posa al límit la capacitat d’acollida de Guissona

Aquest cap de setmana arribaran entre 60 i 70 ucraïnesos més, que elevaran la xifra de refugiats al municipi a uns 175

L’ajuntament ofereix un programa d’activitats lúdiques perquè els nens, que ja en són 41, tinguin una mica de normalitat

JORDI V. POU

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Guissona, la petita Ucraïna de Catalunya, acull ja 105 refugiats, dels quals 61 són adults –la majoria dones– i 44 són menors. Tots estan allotjats en cases de familiars i amics o de veïns que, solidàriament, els han ofert les seves vivendes. I la xifra anirà en augment. Per a aquest cap de setmana s’espera l’arribada en un vol procedent de Varsòvia d’entre 60 i 70 més. Molts ucraïnesos venen a aquest municipi lleidatà perquè hi tenen família o coneguts i d’altres perquè saben que hi ha una comunitat potent d’ucraïnesos i estaran ben acollits. De fet, passejant pel poble és habitual sentir gent parlant en ucraïnès.

L’alcalde del municipi, Jaume Ars, calcula que la setmana que ve hi haurà en aquest poble de 7.000 habitants entre 170 i 175 refugiats. Avisa molt a pesar seu que el límit estarà en els 200. A partir d’allà, ja es derivaran a Lleida i a altres municipis pròxims. Fins que aquesta xifra màxima arribi, el consistori té preparats, al marge de les vivendes ofertes per particulars, tres equipaments: una fonda amb capacitat per a 30 persones i dues cases parroquials amb capacitat per a 10 i 15 persones respectivament. «Ens preocupa que la comunitat ucraïnesa, que està molt activa i implicada, convidi molta gent a venir i que no puguem donar-los sortida», confessa Ars.

De fet, aquest divendres Guissona ha superat els 7.500 habitants després de l’empadronament dels refugiats que han anat arribant els últims dies. A més de mares que han arribat amb els seus fills, també s’hi han empadronat menors que han viatjat sols però que a Guissona hi tenien els seus avis. Els progenitors s’han quedat a Ucraïna, però han volgut posar els seus fills fora de perill.

Una de les preocupacions de l’ajuntament aquests dies són els nens. Amb la idea que s’entretinguin i comparteixin activitats entre ells, el consistori ha dissenyat un pla d’activitats. Al matí, trobades a la biblioteca i a l’espai d’art Santa Creu. Allà, els nens poden estar junts, parlar, jugar i oblidar una mica la situació. Les seves mares poden estar amb ells.

I a la tarda, s’han programat activitats com futbol, pàdel, dansa, música o escacs. Han sigut les mateixes entitats del municipi les que les han ofert a cost zero. Quatre tardes a la setmana, a més, hi haurà classes de llengua ucraïnesa. En aquestes classes s’aprofitarà per fer un treball de recolzament psicològic a qui ho necessiti, en coordinació amb el Centre d’Atenció Primària. «Es tracta que no estiguin tot el dia a casa i que puguin evadir-se una mica del que està passant», explica Ars.

L’Ajuntament i el Departament d’Educació han pactat igualment el procés d’escolarització de tots aquests nens. Hi haurà una matriculació ràpida i s’ampliaran ràtios allà on sigui necessari. Als nens se’ls assignarà plaça en aquells centres on tinguin familiars i amics perquè els sigui més fàcil integrar-se. El procés d’adaptació a l’escola serà progressiu, al ritme que decideixin les famílies i la direcció del centre. «Hi haurà flexibilitat perquè volem que tots estiguin tranquils, que no hi hagi cap tipus d’angoixa», apunta l’alcalde.

El valor de la diversitat

Notícies relacionades

La comunitat ucraïnesa està abocada a ajudar la seva gent. La recollida de material humanitari porta un ritme vertiginós i ja hi ha diversos camions i furgonetes que han emprès viatge rumb a Ucraïna. També s’hi han abocat els veïns catalans o d’altres nacionalitats. A Guissona conviuen 43 nacionalitats. «Si algú pensava que aquesta diversitat era un problema, en moments de dificultats es veu que és tot el contrari. Estem descobrint el valor de la diversitat. Tots els veïns s’hi han acostat, tots ofereixen ajuda. Es respira solidaritat per tot arreu», explica l’alcalde.

Tan abocat està el municipi en l’ajuda i l’acollida que Ars confessa que el funcionament diari de l’ajuntament ha quedat pràcticament aturat. Ucraïna és ara la prioritat.