Invasió russa d’Ucraïna

Catalunya ha escolaritzat 88 nens ucraïnesos en els últims dies

  • Educació matricularà els menors tot i que els falti documentació i els oferirà el servei de menjador

Catalunya ha escolaritzat 88 nens ucraïnesos en els últims dies

REUTERS / VIACHESLAV RATYNSKYI

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Fa dies que Catalunya està bolcada en l’ajuda als ucraïnesos. El Departament d’Educació té ja en marxa un dispositiu per escolaritzar els nens que junt amb les seves famílies han aconseguit sortir d’Ucraïna i arribar al nostre país. Des de divendres fins aquest dijous, un total de 88 menors han sigut escolaritzats en escoles catalanes, concretament de municipis com Barcelona, Roses i Lloret de Mar. D’aquesta xifra, 38 han sigut escolaritzats en les últimes 24 horess. Col·legis com La Palmera de Barcelona ja ho tenen tot a punt per rebre aquests nens.

En previsió que l’arribada de menors sigui contínua els pròxims dies i setmanes, Educació ha ultimat un protocol perquè tots els centres educatius tinguin la informació sobre com procedir. La idea és que els refugiats ucraïnesos siguin escolaritzats a través dels procediments habituals de matrícula viva, previstos per a alumnes que s’incorporen o canvien de centre amb el curs escolar començat. 

L’objectiu del protocol és que aquests nens i joves tinguin garantida l’escolarització. Per això, Educació procedirà a matricular i assignar plaça als estudiants tot i que no estiguin empadronats o els falti algun document. Així mateix, se’ls oferirà el servei de menjador escolar.

Notícies relacionades

A l’hora d’assignar les places, el departament intentarà afavorir el reagrupament familiar en la mesura possible (per exemple, que un nen refugiat pugui anar a la mateixa escola a la qual ja hi vagi un familiar seu), evitarà separar germans i intentarà que els nens vagin a centres el més a prop possible dels seus domicilis. Les oficines municipals d’escolarització (OME) seran les encarregades de distribuir els nens de manera equilibrada.

Una vegada tinguin ja plaça, els alumnes més petits tindran suport personalitzat. I als grans se’ls ajudarà a integrar-se a través de les aules d’acollida. Si fos necessari, Educació incorporaria més professionals de suport emocional, orientadors o treballadors socials per ajudar tots aquests menors i les seves famílies.