Articles bàsics
La Universitat Pompeu Fabra habilitarà dispensadors de productes menstruals
A fi de facilitar un accés igualitari, UPF Igualtat començarà la prova pilot al campus de la Ciutadella

/
UPF Igualtat, la unitat d’igualtat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, impulsarà a partir del tercer trimestre d’aquest curs una prova pilot per habilitar dispensadors de productes menstruals a la universitat.
En aquesta primera prova, la UPF habilitarà dos dispensadors al campus de la Ciutadella, al lavabo inclusiu que hi ha al costat del bar de Jaume I i en el més pròxim al despatx d’UPF Igualtat de la planta baixa de Roger de Llúria.
Segons ha informat la universitat, aquesta prova pilot permetrà valorar l’ús dels dispensadors, que tindran tampons i compreses d’un sol ús, així com el cost que suposarà implantar-los de forma permanent.
Accés a productes bàsics
El centre ha plantejat aquest projecte a partir del seu compromís amb l’Agenda 2030, a fi de facilitar un accés igualitari a aquests productes i contribuir a l’erradicació de la pobresa menstrual.
«Els productes menstruals encara estan taxats amb un IVA que no és el dels productes bàsics i encara existeix un prejudici contra el món de la menstruació», ha lamentat la directora d’UPF Igualtat, Rosa Cerarols.
Aquest cost elevat, ha explicat el centre, es deu a «la ceguesa en el gènere de les polítiques públiques, cosa que comporta que els productes menstruals no siguin considerats de primera necessitat».
Segons l’estudi «Equitat i Salut Menstrual», de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària, Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), un 22,2% de les persones que menstruen no han tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques i un 39,9% no han pogut pagar el producte de la seva elecció.
Notícies relacionadesEl mateix estudi indica que les dones amb més dificultats socioeconòmiques, així com les persones no binàries i trans que menstruen, són les que tenen més risc de patir inequitat menstrual, i un 74% indica haver sobreutilitzat algun producte menstrual per no tenir accés a un lloc adequat per canviar-lo.
La UPF és una dels primeres universitats que habilita dispensadors de productes menstruals a Espanya, i segueix els passos d’Anglaterra, Escòcia, Nova Zelanda i pròximament França, on alguns centres ja disposen d’aquest servei.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Debat obert Regular o abolir la prostitució: ¿què n’opinen els partits a Catalunya?
- 200 milions d’euros anuals Catalunya llança el Pacte Nacional per la Llengua per impulsar l’ús del català sense Junts ni la CUP
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya