Articles bàsics

La Universitat Pompeu Fabra habilitarà dispensadors de productes menstruals

A fi de facilitar un accés igualitari, UPF Igualtat començarà la prova pilot al campus de la Ciutadella

 

  / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
EFE

UPF Igualtat, la unitat d’igualtat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, impulsarà a partir del tercer trimestre d’aquest curs una prova pilot per habilitar dispensadors de productes menstruals a la universitat.

En aquesta primera prova, la UPF habilitarà dos dispensadors al campus de la Ciutadella, al lavabo inclusiu que hi ha al costat del bar de Jaume I i en el més pròxim al despatx d’UPF Igualtat de la planta baixa de Roger de Llúria.

Segons ha informat la universitat, aquesta prova pilot permetrà valorar l’ús dels dispensadors, que tindran tampons i compreses d’un sol ús, així com el cost que suposarà implantar-los de forma permanent.

Accés a productes bàsics

El centre ha plantejat aquest projecte a partir del seu compromís amb l’Agenda 2030, a fi de facilitar un accés igualitari a aquests productes i contribuir a l’erradicació de la pobresa menstrual.

«Els productes menstruals encara estan taxats amb un IVA que no és el dels productes bàsics i encara existeix un prejudici contra el món de la menstruació», ha lamentat la directora d’UPF Igualtat, Rosa Cerarols.

Aquest cost elevat, ha explicat el centre, es deu a «la ceguesa en el gènere de les polítiques públiques, cosa que comporta que els productes menstruals no siguin considerats de primera necessitat».

Segons l’estudi «Equitat i Salut Menstrual», de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària, Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), un 22,2% de les persones que menstruen no han tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques i un 39,9% no han pogut pagar el producte de la seva elecció.

Notícies relacionades

El mateix estudi indica que les dones amb més dificultats socioeconòmiques, així com les persones no binàries i trans que menstruen, són les que tenen més risc de patir inequitat menstrual, i un 74% indica haver sobreutilitzat algun producte menstrual per no tenir accés a un lloc adequat per canviar-lo.

La UPF és una dels primeres universitats que habilita dispensadors de productes menstruals a Espanya, i segueix els passos d’Anglaterra, Escòcia, Nova Zelanda i pròximament França, on alguns centres ja disposen d’aquest servei.