Covid
Eritema multiforme: ¿com reconèixer amb fotos el nou efecte secundari de la vacuna de la covid?
L’eritema multiforme és un trastorn de la pell que pot confondre’s amb una urticària

L’eritema multiforme és un dels tres nous efectes secundaris de la vacuna de la covid admesos recentment per l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Es tracta d’un símptoma que pot aparèixer després de rebre la vacuna contra el coronavirus, ja sigui en pauta de vacunació o en la tercera dosi.
L’eritema multiforme és un trastorn de la pell que es pot confondre amb una urticària a causa que presenta plaques de pell vermella i elevada. Apareix sobtadament i pot localitzar-se als palmells de les mans, els peus, els braços, les cames o la cara, i estendre’s després per la resta del cos. A continuació no és inusual que apareguin úlceres a la boca.
L’eritema multiforme sol aparèixer com una reacció a una infecció, habitualment d’herpes simple, tot i que també es pot deure a la ingesta de determinats medicaments o a la inoculació d’una vacuna, com succeeix en el cas de la vacuna contra la covid.
Els símptomes de l’eritema multiforme són diversos i són relativament fàcils d’identificar. L’eritema multiforme es reconeix per l’aparició de protuberàncies vermelles a les extremitats que, més tard, es converteixen en cercles que solen tenir aspecte de dianes.
També és habitual que hi hagi pruïja (picor), així com que apareguin ampolles als llavis. L’erupció sol desaparèixer per si sola, tot i que és possible que els metges donin antibiòtics per combatre la infecció en els casos més greus. En els casos en els quals l’eritema multiforme desapareix sol, és també molt possible que pugui tornar a aparèixer al cap d’algun temps.
Eritema multiforme: fotos
Per saber reconèixer l’eritema multiforme, pots observar aquestes fotos i comparar si sospites que tu també el pateixes com a reacció adversa a la vacuna de la covid.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya