Pederàstia a l’Església

Les víctimes d’abusos reben amb «desconfiança» l’auditoria proposada per l’episcopat

  • Activistes com Alejandro Palomas, Manuel Barbero, Miguel Hurtado o Vicki Bernadet no creuen que sigui la solució i es pregunten si l’examen proposat exclou els ordes religiosos

Les víctimes d’abusos reben amb «desconfiança» l’auditoria proposada per l’episcopat

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La notícia que la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) encarregarà al despatx Cremades & Calvo-Sotelo, un bufet d’advocats pròxim als bisbes, una auditoria sobre els abusos sexuals ha agafat desprevingudes les víctimes. O, almenys, algunes de les que poden exercir de portaveus d’un col·lectiu –el que formen les persones que han patit la pederàstia de sacerdots de l’Església– que està dispers per tot el territori espanyol i que, en la seva immensa majoria, es manté en silenci i en l’anonimat.

«Que es mogui és bo, és important, significa que ha comprès que han de fer alguna cosa», raona en al·lusió a l’episcopat Alejandro Palomas, escriptor que va patir abusos sexuals durant la seva escolarització a l’escola de La Salle Premià de Mar per part del germà Jesús Linares. Però les víctimes no abandonaran tan fàcilment «la desconfiança» cap a una institució que ha tractat durant anys d’encobrir la pederàstia que ha crescut entre els seus murs, donant l’esquena als menors que la patien perquè no esquitxés el prestigi de l’organització. En el mateix sentit, Vicki Bernadet, presidenta de la fundació que porta el seu nom i que és la més antiga a Catalunya que acompanya persones agredides sexualment en la seva infància a Catalunya, no veu amb bons ulls que els lletrats elegits per la conferència siguin tan pròxims a l’Església. Tot i que Bernadet remarca que recolzarà qualsevol moviment que vagi en la direcció de reparar les víctimes lamenta, com Palomas, que les iniciatives que s’estan prenent en les últimes setmanes podrien acabar malgastant l’oportunitat d’investigar de veritat, i a fons, tots els casos d’abusos. «Volem una comissió independent, liderada per experts i que escolti totes les víctimes disposades a parlar», expliquen tant Bernadet com Palomas.

¿I els ordes religiosos?

Manuel Barbero, pare del primer denunciant del cas Maristes, ha cridat l’atenció sobre un punt essencial de l’anunci de la Conferència Episcopal Espanyola que no ha quedat aclarit: ¿L’auditoria que farà el bufet inclou els ordes religiosos?, pregunta. La majoria d’escàndols de pederàstia destapats a Espanya durant els últims anys han sigut en ordes religiosos com el dels Maristes, els Jesuïtes o, la més recent, de La Salle.

Notícies relacionades

Miguel Hurtado, portaveu a Espanya de l’organització internacional End Clergy Abuse (ECA), a més de posar el focus sobre el mateix dubte que Barbero, recordant que «l’epidèmia d’abusos» se centra en aquests ordes religiosos que han tutelat milers d’escoles al llarg i ample de la geografia espanyola durant dècades, també recorda que les diòcesis són organismes amb un alt grau d’autonomia. I cada diòcesi pot decidir si accepta o no participar en l’auditoria que efectuarà el bufet elegit per la conferència. «No sabem el grau d’acceptació que existeix entre les diòcesis», diu Hurtado, assenyalant que si aquestes s’hi oposen l’anunci de la conferència no tindria cap recorregut.

El president del despatx Cremades & Calvo-Sotelo és l’advocat Javier Cremades, que presideix també la Fundación Madrid Vivo, que es defineix com «un pont entre la societat civil i l’Església de Madrid», ha explicat aquest diari. L’abril passat, l’Església espanyola va xifrar en 220 els casos d’abusos en les últimes dues dècades, una xifra que empal·lideix en comparació, per exemple, amb l’informe impulsat pels prelats francesos, que a l’octubre, després de dos anys i mig de treball, van estimar en un informe que des del 1950 fins al 2020 van ser víctimes d’abusos 216.000 menors al país veí.