L’educació a Catalunya

Malestar de la comunitat educativa per l’anunci de l’avanç del curs escolar

  • Docents i famílies critiquen a Educació que no hagi debatut el canvi en el marc del Consell Escolar

  • «És impossible per a un professor preparar el curs en dos dies», adverteixen des d’Ustec

Malestar de la comunitat educativa per l’anunci de l’avanç del curs escolar

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

L’avanç de l’inici del curs escolar a Catalunya ha agafat per sorpresa tota la comunitat educativa. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, les direccions dels centres van rebre un correu electrònic d’Educació informant-los del canvi al calendari tot just una hora abans que el president, Pere Aragonès, i el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, ho anunciessin als mitjans de comunicació. Així mateix, les associacions de famílies aFFaC i Fapaes van rebre també una trucada del conseller poc abans de la compareixença oficial. Els sindicats se’n van assabentar directament per la premsa. Unes maneres que no han agradat a escoles, docents i famílies.

Lidón Gasull, presidenta d’aFFaC, entitat que agrupa la majoria de famílies de primària i secundària de l’escola pública, ha criticat al Govern que hagi «trencat tots els consensos» i ha expressat el seu malestar per la «forma en què s’anuncia un canvi tan important». «Aquesta no és la forma en què ha d’actuar un conseller», ha afegit.

«El calendari es treballa sempre en el Consell Escolar. Aquesta manera de fer crea molta desconfiança. No saps quines intencions hi ha darrere». Des d’aFFaC temen que després de la introducció de la jornada intensiva aquest setembre a infantil i primària hi hagi un intent d’implantar aquest horari com ja es va fer a l’ESO. «Seria nefast perquè suposaria privatitzar l’educació en horari de tarda», ha dit.

Així mateix, Gasull ha negat que l’avanç del curs escolar sigui una demanda històrica de les famílies, com ha dit Cambray. «aFFac és l’entitat més representativa en número i nosaltres mai hem parlat d’aquest tema», ha assegurat. La presidenta d’aquesta entitat advoca pel diàleg. «Entre tots hauríem pogut millorar. El que volem saber ara és com es desplegarà aquest canvi, conèixer la lletra petita», ha dit. «De moment, encara estem perplexos», ha afegit. Gasull no veia tan malament l’avanç del curs, com la jornada intensiva. «No sabem com es concretarà», ha dit.

El president de FAPEL, Josep Manuel Prats, ha expressat la seva «sorpresa majúscula» a l’assabentar-se per la premsa de la notícia. «Em sembla una manera poc elegant de fer les coses, sense informar si més no el Consell Escolar», ha dit. Prats ha qüestionat també la idoneïtat de plantejar aquest canvi en un curs en el qual s’implantaran també els nous currículums. Malgrat això, esperarà a veure com es materialitza la proposta a nivell formal. Respecte a la conciliació, el president de FAPEL ha admès que «conciliar la vida laboral amb l’escolar és difícil i sempre genera tensions. Dependrà de les situacions de cada família».

En contraposició, l’associació de famílies Fapaes veu bé el canvi del calendari. «Per a nosaltres és molt positiu. Feia anys que ho demanàvem a favor de la conciliació», ha explicat el seu president, Lluís Vila.

Des dels sindicats, Ustec, el majoritari entre els docents de primària, va qualificar la mesura de «populista» i «irresponsable». «Sentim una profunda indignació per haver-nos-en assabentat per la premsa. El calendari es decideix en el Consell Escolar. Es fa una proposta, s’elabora un dictamen, passa pels centres i per taules sectorials i al final s’aprova. No s’ha fet res d’això. Això és impropi d’un govern i motiu de dimissió del conseller», ha assenyalat la portaveu, Iolanda Segura.

Segura ha advertit que els professors perden hores per preparar el curs. «De set dies passarem a tenir-ne només dos. És impossible preparar el curs en dos dies», ha advertit. «Els professors necessitem moltes hores per preparar les activitats pedagògiques. Hi ha moltes hores de reunions allà. ¿Com ho farem ara, sense temps?», s’ha preguntat, apuntant que s’hi suma tot el relacionat amb els nous currículums. Ha assegurat, a més, que en contra del que diu Educació, les plantilles no estan configurades fins al primer de setembre. «Aquesta és la realitat», ha dit.

Data impossible a FP

Jesús Martín, d’UGT, qualifica d’«arbitrària» la decisió del Govern i assegura que «dificulta l’organització dels centres». I al·ludeix específicament a l’inici de classes en la Formació Professional: «L’FP no podrà començar el 7 de setembre, perquè ni tindrem professors ni estarà assignat tot l’alumnat», assegura.

Notícies relacionades

La responsable d’Educació del sindicat CCOO, Rosa Villaró, s’ha mostrat «absolutament perplexa» amb la mesura anunciada, que «ha arribat sense tenir cap contacte previ» i «ni tan sols passar pel Consell Escolar. «Estem davant una nova situació de menyspreu de la conselleria cap a la comunitat educativa», ha denunciat Villaró.

La intersindical CSC també s’oposa a la modificació del calendari perquè creu que és «una mesura que respon a càlculs polítics i no busca la millora educativa», ja que «sembla que el Govern consideri les escoles com a aparcaments per a nens i que l’economia passa per davant de l’educació».