Novetats del curs 2022-23 a Catalunya

El nou currículum de secundària impulsa la formació professional bàsica

  • El Cicle Formatiu de Grau Bàsic va dirigit a alumnes de 15 o 16 anys i requerirà la recomanació de l’equip docent de l’ESO

  • Catalunya disposava d’aquesta oferta, prevista en la ‘llei Wert’ (molt limitada), i ara la universalitza

El nou currículum de secundària impulsa la formació professional bàsica

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El nou currículum del Departament d’Educació per a l’educació bàsica –que inclou primària i secundària– impulsarà la formació professional bàsica, un dels elements estrella de la LOMCE o ‘llei Wert’ però que Catalunya, amb Irene Rigau al capdavant de la conselleria, es va resistir a aplicar argumentant que els fons aportats per l’Estat eren insuficients. A partir del curs 2022/23, els anomenats Cicles Formatius de Grau Bàsic estaran disponible per a aquells alumnes de 15 i 16 anys que tinguin dificultats per seguir els estudis d’ESO però que, en canvi, estiguin «especialment motivats pels aprenentatges professionals i que presentin més possibilitats d’aprenentatge i d’obtenció de les competències de l’ESO en un entorn vinculat al món professional», segons recull l’article de l’esborrany.

Per accedir a aquest cicle caldrà complir simultàniament 3 requisits: tenir 15 anys o complir-los l’any natural en què s’accedeix al cicle, haver cursat 3r d’ESO (tot i que excepcionalment es pot accedir després de 2n) i haver rebut, en el consell orientador, una recomanació per part de l’equip docent de l’ESO.

D’aquesta manera, aquests joves, en lloc de cursar 3r o 4t d’ESO podrien incorporar-se als anomenats cicles formatius de grau bàsic. En aquests estudis hauran d’obtenir una sèrie de competències bàsiques de llengües, matemàtiques, biologia, física i química i de tecnologia i altres competències d’àmbit professional. Al superar els dos cursos d’aquesta formació obtindrien el títol de l’ESO i un títol de tècnic bàsic en l’especialitat corresponent, segons recull l’esborrany del currículum. A partir d’allà podrien continuar estudiant un cicle d’FP de grau mitjà, passar a batxillerat o incorporar-se en el mercat laboral.

Opció universalitzada

Fins ara, per complir el que marca la LOMCE, Catalunya ja tenia disponible aquesta opció però estava limitada a una per Servei Territorial d’Educació. Aquesta via educativa també estava disponible si al municipi de l’alumne hi havia un conveni entre el centre educatiu, l’ajuntament i l’empresa. El nou currículum universalitza i estén aquesta via formativa, que ja funciona en la resta d’Espanya.

Catalunya també té vigent els Programes de Formació i Inserció (PFI), però estan dirigits a joves majors de 16 anys i són només d’un curs acadèmic. El Cicle Formatiu de Grau Bàsic que es generalitza ara es dirigeix a aquests joves de 15 i 16 anys, encara a l’institut, que fins ara corrien el risc d’abandonar els seus estudis prematurament, sense ni tan sols obtenir el títol d’ESO.

«Un encert»

Jesús Martín, responsable d’FP del sindicat UGT, valora molt positivament l’impuls que Educació dona ara a l’FP bàsica. «És un encert perquè dona sortida a joves de 15 i 16 anys. S’evita que quedin en via morta i fa possible que continuïn estudiant», apunta. «El que no s’ajustava era el fet que Rigau no la desplegués», afegeix.

Martín remarca, a més, que «tota FP de qualitat comença amb l’FP bàsica. S’ensenyen competències professionals als alumnes i s’ajuda el sistema a formar professionals i vocacions. Potser els faltarà alguna assignatura, però adquireixen competències professionals demostrables i això s’ha de valorar», reflexiona.

Notícies relacionades

Una qüestió oberta és quins centres se sumaran a impartir aquest cicle formatiu. Molt probablement seran aquells que ja imparteixin FP o PFI. Martín adverteix que «hi ha d’haver prou oferta, tant de places com d’especialitats», i recursos econòmics i humans.

Un altre interrogant és si els centres educatius que només imparteixin ESO i batxillerat plantejaran aquesta opció a les famílies. En això serà clau l’orientador dels centres.