La demanda, disparada

El Govern fixa en 2,94 euros el preu màxim dels tests d’antígens

  • ¿Com i quan s’ha de fer un test d’antígens?

El Govern fixa en 2,94 euros el preu màxim dels tests d’antígens

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comissió Interministerial dels Preus dels Medicaments, òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat del qual formen part altres ministeris i les comunitats autònomes, ha decidit aquest dijous limitar a 2,94 el preu màxim dels tests d’autodiagnòstic d’antígens. La mesura serà publicada divendres al Butlletí Oficial de l’Estat i entrarà en vigor dissabte.

La comissió s’ha reunit en una trobada extraordinària a partir de les 10 hores amb l’objectiu de fixar un preu màxim després que l’alta demanda durant el Nadal i la falta d’estoc provoqués que els preus es disparessin en algunes farmàcies fins a 10 o 12 euros la unitat. Si la limitació no ha arribat abans, segons l’Executiu, és perquè primer calia resoldre el problema de l’escassetat, que segons Sanitat ja està solucionat.

«El debat que teníem abans o durant aquest Nadal ha sigut, sobretot, sobre l’oferta d’aquests tests; hi va haver un augment exponencial de demanda però no d’oferta. Aquest tema ja està resolt; ara ens ficarem amb el control del preu del test d’antígens», va al·legar Pedro Sánchez dilluns a l’anunciar el futur límit de preus.

Pujades de fins al 100%

Segons l’associació de consumidors Facua, la falta d’aquests tests d’autodiagnòstic ha portat a pujades del preu de fins a un cent per cent; a través de l’anàlisi de 150 farmàcies a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria, va constatar preus que oscil·laven entre els 4,95 i els 10 euros.

La ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño –un dels departaments que formen part de la Interministerial– va dir ahir que la intenció és abaixar el preu «el màxim possible perquè és una cosa de primera necessitat», tot i que «les comunitats tenen aproximacions diferents».

«Ara és el moment, és necessari fixar preus. Jo n’he comprat a 7-8 euros i no pot ser. A més de la baixada de l’IVA hem d’assegurar-nos que els productors i intermediaris no tenen benefici extraordinari».

El PP havia demanat que el preu que fixi sigui de 2 euros i que es plantegi la gratuïtat d’aquestes proves per a qui no pot pagar-les pel nivell de renda, mentre que Ciutadans aplaudiria la liberalització de la venda als supermercats a un preu d’entre 2 o 3 euros.

Des de l’Executiu mantenen que la liberalització de la venda no està a sobre de la taula, primer de tot, per una qüestió de seguretat.

Però les grans cadenes de la distribució com Alcampo, Carrefour, El Corte Inglés, Ikea o MediaMarkt insisteixen a oferir-se per vendre els tests d’antígens per facilitar així el seu repartiment entre la ciutadania i ajudar a combatre el tsunami de contagis derivats d’òmicron.

Notícies relacionades

Segons l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged), que agrupa també Apple Retail, Bricomart, C&A, Conforama, Costco, Eroski, FNAC, Leroy Merlin, Tendam, Toys’R’Us, Sarton, Worten i Dufry, aquesta mesura «permetria distribuir de forma massiva els tests i abaratir-ne substancialment el preu».

Mentrestant, el Consell General de Col·legis Farmacèutics ha aplaudit que per fi es limiti el preu perquè acabarà amb els augments «excessius» del cost i les tensions al mercat de quès aquests professionals també han sigut «víctimes».