Estudis preliminars

Els tests a la cavitat bucal podrien ser més eficaços per detectar l’òmicron

  • Dos estudis preliminars apunten que la nova variant és més fàcil i ràpida de trobar a la boca que a les fosses nasals

  • Alguns metges recomanen passar l’hisop d’autodiagnòstic pel nas però també per l’interior de les galtes i el paladar

zentauroepp54013949 test200706134349

zentauroepp54013949 test200706134349 / Javi Colmenero

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La variant òmicron està canviant a un ritme vertiginós la pandèmia. Tant que l’incòmode gest universal de posar un bastonet (anomenat hisop) pel nas per saber si una persona està contagiada podria modificar-se en un futur pròxim, si es confirma el que apunten dos estudis, realitzats a Sud-àfrica i els Estats Units, que indiquen que les mostres de preses a la cavitat bucal podrien ser més fiables i detectar el virus abans que les procedents de la mucosa nasal o nasofaríngia (quan l’hisop s’introdueix més profundament, com a les PCR o tests d’antígens de centres sanitaris).

L’estudi sud-africà ha sigut portat a terme precisament pel mateix grup d’investigadors que va descobrir l’òmicron, que han decidit publicar-lo ràpidament perquè la comunitat científica el conegui fins i tot abans que sigui revisat per experts, que decidiran si és vàlid o no per a la seva difusió en una revista científica. La recerca ha sigut portada a terme amb les mostres nasals i de saliva de 382 pacients simptomàtics i contagiats i indica que en la variant delta la detecció era més alta al nas, mentre que amb l’òmicron és més gran a la alta.

I l’assaig nord-americà, en què han participat 30 persones, apunta també que les partícules del virus a la saliva es van trobar un o dos dies abans de ser detectades per les proves nasals. La recerca tampoc ha sigut encara revisada per experts però els dos estudis preliminars «quadren amb altres dades publicades i que indiquen que la nova variant es multiplica més per les vies aèries altes i potser per això és més infectiva, a través de la veu o la tos», segons explica Jesús Pérez, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i degà de Ciències Biològiques de la Universitat Complutense.

El mateix hisop

El seu departament està portant a terme, des de fa més d’un any, el projecte Covid-lot, que consisteix en la recollida de mostres en saliva però analitzada amb la tècnica PCR a milers de voluntaris de l’entorn universitari, cosa que està permetent detectar des que va començar la sisena onada «moltíssims positius asimptomàtics», segons informa el catedràtic.

Davant aquesta situació, alguns metges ja recomanen, a través de les xarxes socials, que es prenguin mostres de la cavitat bucal, a més de les del nas. Es tractaria d’utilitzar el mateix hisop, introduir-lo pels dos orificis nasals i després per l’interior de les galtes i les genives, a sobre de la llengua i el paladar i després sotmetre’l a l’anàlisi.

Un d’ells és el cardiòleg Guillermo Aldama, que aconsella canviar la manera en què es fan els tests a causa «que per primera vegada en la pandèmia una persona pot tenir símptomes i tots els tests, fins i tot les PCR, poden ser negatius». Això passa perquè el virus ha mutat i la majoria de la població està vacunada, «cosa que pot provocar que la càrrega viral sigui menor i indetectable» a través d’una PCR o test d’antígens nasal.

Dubtes amb els tests de saliva

Notícies relacionades

Davant d’això, el doctor Aldama recomana a les persones que adquireixin tests nasofaringis en farmàcies que passin l’hisop també per la boca, després d’un període de més de 30 minuts sense fumar, menjar o beure. Segons la seva opinió això pot ser més efectiu que els tests d’autodiagnòstic de saliva, que també poden adquirir-se en farmàcies, tot i que n’hi ha menys d’autoritzats, ja que aquestes proves estan menys testades.

De fet, el cap de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, avisa que la saliva «té diversos inhibidors i fer el test fregant la mucosa de les galtes i la part posterior de les amígdales és complex de fer bé». Per això, l’especialista recomana continuar amb els tests nasals, si bé avisa que, a causa de la vacunació, el pic màxim de càrrega viral no se sol assolir fins entre tres i sis dies des de l’inici dels símptomes, per això aconsella a aquelles persones que tinguin dubtes de si s’han contagiat que repeteixin els tests d’autodiagnòstic cada 48 hores.