La pandèmia torna a créixer

¿Quines restriccions s’estan implantant a Europa per l’augment de casos de Covid?

¿Quines restriccions s’estan implantant a Europa per l’augment de casos de Covid?

JOE KLAMAR

3
Es llegeix en minuts
EFE

Diversos països europeus han decidit aplicar noves mesures, sobretot dirigides als no vacunats, per aturar la nova onada de contagis per Covid-19, entre el quals destaca Àustria, que a partir de la mitjanit passada restringeix la seva mobilitat.

La Comissió Europea va qualificar aquest dilluns de «fràgil» la situació epidemiològica de la pandèmia de coronavirus a la Unió Europea, en vista de l’augment de casos en la majoria de països del bloc i la tornada a les restriccions en llocs com els Països Baixos o Àustria.

L’ordre de confinament a Àustria exclusivament per als prop de 2 milions de ciutadans majors de 12 anys que no estan immunitzats contra la Covid ha entrat en vigor aquest dilluns, una mesura inèdita anunciada diumenge pel Govern malgrat l’escepticisme dels científics.

Rècord de contagis

Després d’encadenar diversos rècords absoluts en les xifres de contagis, el Govern espera que el pla tingui l’efecte desitjat d’impulsar la vacunació entre el 35% de la població que encara no està immunitzada.

Les restriccions al moviment regeixen almenys fins al 24 de novembre. Només podran sortir de casa per a determinades finalitats, com satisfer necessitats bàsiques, anar al metge o als centres de vacunació, o passejar i fer exercici a l’aire lliure. Així mateix, poden anar a la feina, sempre que presentin allà cada dia un test PCR negatiu que no ha de tenir més de 48 hores.

Rússia

Aquest dilluns Rússia va notificar 38.420 casos i 1.211 morts per coronavirus en les últimes 24 hores, mentre les autoritats discuteixen la possibilitat d’introduir passis sanitaris per frenar la pandèmia.

Es tracta del setè dia consecutiu amb més de 1.200 morts per Covid-19 al país, segons l’última dada de les autoritats sanitàries, que atribueixen el fort augment de contagis i morts en les últimes setmanes a l’agressivitat de la variant delta, la falta del compliment estricte de les regles sanitàries per part de molts russos i a la baixa taxa de vacunació al país.

En vista de l’empitjorament de la situació epidèmica el Govern ha enviat al Parlament un projecte de llei per implantar l’ús obligatori d’un passi sanitari en llocs públics i el transport.

Alemanya

Els tres partits que negocien la futura coalició de Govern a Alemanya estan d’acord a imposar una sèrie de restriccions per als no vacunats i afrontar la recrudescència de la pandèmia al país, on les taxes de vacunació són de les més baixes d’Europa.

Aquest acord inclou mesures per a la reducció de contactes i l’exigència de tenir un certificat de vacunació o un test negatiu per pujar a un mitjà de transport públic.

A Alemanya un 67,5% de la població ha rebut la pauta completa de la vacuna i un 70% almenys la primera dosi, cosa que representa la quota de vacunació més baixa d’Europa occidental.

França

Tots els alumnes francesos de primària han de tornar a portar a partir d’aquest dilluns mascareta a classe, una mesura que marca la reintroducció de restriccions en vista de l’arribada de la cinquena onada de coronavirus.

La setmana passada, el president, Emmanuel Macron, va demanar els majors de 65 anys i les persones amb factors de risc que encara no ho han fet que es posin la tercera dosi.

De fet, per als majors de 65 anys, aquesta dosi de record serà imperativa perquè tingui validesa el seu certificat Covid, que a França és necessari per a molts actes de la vida social, com anar al cine, al teatre o a un estadi, però també per prendre alguna cosa en un bar, en un cafè o en un restaurant.

L’excepció britànica

Aquest dilluns al Regne Unit, el primer ministre, Boris Johnson, va dir que no veu la necessitat de planejar restriccions a Anglaterra malgrat el fort increment de les infeccions per coronavirus en altres països europeus.

Notícies relacionades

«En aquest moment no veiem res en les dades que suggereixi que necessitem passar al pla b [restriccions]. Seguim en el pla a», va declarar el cap del Govern als mitjans durant una visita a un centre mèdic a l’est de Londres.

A finals de juliol Johnson va decidir aixecar les últimes restriccions imposades a Anglaterra –les altres regions britàniques van prendre les seves pròpies mesures–, de manera que portar mascareta o mantenir la distància social van passar a ser opcionals.