Primer estat europeu amb immunització obligatòria

Àustria torna a confinar tota la població i imposa la vacuna a aprtir del febrer

La incidència de Covid s’ha disparat en aquest país centreeuropeu i ja està en 989 casos per cada 100.000 habitants

Àustria torna a confinar tota la població i imposa la vacuna a aprtir del febrer

REUTERS / LEONHARD FOEGER

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Pas enrere a Àustria. El Govern ha aprovat aquest divendres un confinament general d’almenys 20 dies a partir del dilluns i la vacunació obligatòria per a tota la població del país centreeuropeu a partir de l’1 de febrer del 2022. «Els ciutadans hauran d’assumir noves restriccions durant 20 dies perquè n’hi ha hagut massa que s’han mostrat insolidaris. Els demano que segueixin les mesures i que redueixin els contactes», ha declarat aquest divendres el canceller federal, Alexander Schallenberg, a l’anunciar el confinament.

Després d’una reunió amb els governadors dels nou estats federats, el cap de Govern ha anunciat a més la vacunació obligatòria a Àustria, on només el 65% de la població té la pauta completa, una de les xifres més baixes d’Europa Occidental.

Sancions per no vacunar-se

Àustria és així el primer país de la Unió Europea (UE) a introduir una vacunació obligatòria contra el coronavirus al conjunt de la població. Aquells que no compleixin la normativa poden enfrontar-se a dures sancions administratives. Aquesta mesura s’anuncia quan la taxa de contagi es troba entre les més altes del continent, amb gairebé 1.000 casos per 100.000 habitants en set dies.

«Malgrat mesos de persuasió, malgrat totes les campanyes als mitjans de comunicació, malgrat tot, no hem pogut convèncer la gent que es vacuni», s’ha lamentat Schallenberg. El conservador ha criticat obertament les forces polítiques que s’oposen a la vacunació, com el partit ultradretà FPÖ, que compta amb el 20% d’intenció de vot, i ha definit la seva postura com «un atemptat contra el sistema sanitari».

«Així que ens veiem abocats a una decisió molt difícil, la decisió que ha de començar ràpidament una vacunació obligatòria a escala nacional», ha dit Schallenberg.

Hospitals a punt de col·lapsar

Les mesures han sigut adoptades pel Govern federal en consens amb les autoritats regionals en una reunió que va durar fins a altes hores d’aquesta matinada.

Els metges i altres experts sanitaris demanaven mesures més dures després que els hospitals de dues de les regions més afectades –Salzburg i Alta Àustria– estiguessin a punt de col·lapsar i les mesures adoptades fins ara, incloses el confinament dels no vacunats, no hagin frenat l’augment dels contagis.

El líder del FPÖ, Herbert Kickl, que es troba en quarantena després d’una infecció de Covid-19, ha afirmat avui a les xarxes socials que amb la vacunació obligatòria Àustria es converteix en una «dictadura».

Aquest dissabte, manifestació

El FPÖ ha convocat una gran manifestació per a aquest dissabte, per protestar contra les restriccions imposades.

Schallenberg ha afirmat que ja s’han estudiat les bases legals d’una vacunació obligatòria i ha recordat que en el passat ja va existir contra la verola després de la Segona Guerra Mundial.

El nou confinament –el quart des que va començar la pandèmia– suposa que els ciutadans només podran sortir de casa per a determinades finalitats, com compres de primera necessitat, anar al metge, ajudar a terceres persones o passejar i fer exercici a l’aire lliure.

Notícies relacionades

Les botigues no essencials, excepte supermercats i farmàcies, així com restaurants, gimnasos i tots els espais d’oci quedaran tancats durant el confinament.

Al contrari que en els anteriors tres confinaments, les escoles bressol i les escoles es mantindran obertes. Les mascaretes seran d’ús obligatori en tots els espais tancats.