Avanç de la pandèmia

La Covid-19 ressorgeix amb força i Europa es prepara per a noves restriccions

  • L’ECDC situa el nivell de preocupació en «molt elevat» i diu que les hospitalitzacions i les morts continuaran creixent les pròximes dues setmanes

  • Holanda avança des d’aquest dissabte l’hora de tancament dels bars i restaurants a les 20 hores en un confinament ‘parcial’ i Àustria estudia confinar les persones no vacunades

La Covid-19 ressorgeix amb força i Europa es prepara per a noves restriccions

Ramon Van Flymen/ANP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La propagació de la Covid-19 torna a agafar velocitat de creuer a Europa. Tots els indicadors utilitzats pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) mostren una tendència creixent. Des del nombre de casos notificats en els últims 14 dies, fins a les hospitalitzacions, els ingressos a cures intensives o la xifra de morts, fet que situa el nivell de preocupació en un 8,3 en una escala de 10. «La situació epidemiològica general està caracteritzada per un augment ràpid i elevat dels casos notificats i una baixa taxa de mortalitat tot i que augmentant lentament», alerta l’ECDC en una anàlisi en la qual alerta que les hospitalitzacions i les morts continuaran creixent durant almenys les dues pròximes setmanes.

Segons l’últim informe, el nombre de casos creix per cinquena setmana consecutiva a la Unió Europea i arriba ja als 383,9 per 100.000 habitants (316,4 la setmana anterior), amb una taxa de morts de 35,5 per milió de persones (32,3 fa una setmana) i un augment de les hospitalitzacions a 24 dels 27 països dels quals hi ha dades disponibles. Tot i que la fotografia varia d’un Estat membre a un altre, en una desena de països la situació epidemiològica és «molt preocupant», una etiqueta que l’ECDC reserva a Bulgària, Croàcia, Txèquia, Estònia, Grècia, Hongria, els Països Baixos, Polònia, Eslovènia i Bèlgica. El diagnòstic dels experts de l’ECDC apunta que «els països amb una taxa de vacunació més baixa continuen sent els més greument afectats». La preocupació també és elevada a 13 països (entre els quals Alemanya, Luxemburg, Àustria o Irlanda entre d’altres), «moderada» en tres més (Portugal, França i Xipre) i «baixa» a Espanya, Itàlia, Malta i Suècia

«Gairebé 2 milions de casos de Covid-19 han sigut notificats a Europa durant l’última setmana, el major número en una sola setmana en aquesta regió des que va començar la pandèmia», ha alertat aquest divendres el director general de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, sobre un virus que estarà ressorgint amb força als països amb taxes de vacunació més baixes, particularment l’est d’Europa, però també en països amb els nivells de vacunació més elevats. «És un altre recordatori que les vacunes no reemplacen la necessitat d’altres precaucions», ha afegit.

Tornada de les restriccions

Davant aquest panorama, alguns governs europeus comencen a endurir de nou les mesures i restriccions o pensar en confinaments per aturar una quarta onada. És el cas dels Països Baixos, que des d’aquest dissabte aplicarà un «confinament parcial» de tres setmanes amb tancament de les botigues, supermercats, bars i restaurants a les 20 hores, la reducció del nombre de convidats a casa a quatre com a màxim, els esdeveniments esportius sense públic i la recomanació de tornar al teletreball. 

El Govern d’Àustria –on només el 64% de la població està vacunada contra la Covid-19– es planteja fins i tot anar més lluny i confinar des de la setmana vinent les persones no vacunades o que no s’hagin recuperat de la malaltia, començant per les regions més afectades. Tot i que la mesura ha sigut rebutjada per algunes regions, que afirmen que els no vacunats ja tenen prohibit l’accés des de principis d’aquesta setmana a bars, poliesportius i esdeveniments de més de 25 persones, el primer ministre Alexander Schallenberg considera que és l’única via d’augmentar una taxa de vacunació al país que és «vergonyosament baixa».

Notícies relacionades

Mentrestant, a Bèlgica, que s’acosta a una mitjana de 10.000 contaminacions diàries amb 472 llits de cures intensives ocupats i un pic d’infeccions a què es podria arribar a finals de novembre, el ministre federal de Sanitat, Franck Vanderbroucke, ja ha avisat que seran necessàries noves mesures per aturar la quarta onada. «No preveiem tancar tota una sèrie de sectors però seran necessàries mesures per frenar ràpidament la circulació del virus perquè tot i que les vacunes protegeixen de forma molt eficaç contra la malaltia greu protegeixen menys contra la contaminació», assenyala. 

És una cosa que també planeja fer Dinamarca. El setembre passat va eliminar totes les restriccions i ha decidit reintroduir l’exigència del passaport Covid per accedir a bars, restaurants i esdeveniments davant l’avanç dels contagis. A Alemanya (amb un 67% de persones amb doble pauta) alguns dels estats federats més afectats també han adoptat noves restriccions, dirigides particularment als no vacunats i el president de l’institut Robert Kohch, Lothar Wieler, ha reclamat un enduriment de les restriccions.