Drets fonamentals

L’Eurocambra reclama reconèixer a tota la UE els matrimonis del mateix sexe

  • La resolució del Parlament Europeu reclama a la Comissió Europea que actuï contra Polònia, Hongria i Romania per vulnerar drets fonamentals

Petó gai contra la visita papal

Petó gai contra la visita papal

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea ha d’eliminar tots els obstacles als quals s’enfronten les persones LGTBTIQ per exercir els seus drets fonamentals, inclòs el dret a la llibertat de moviment, mentre que els governs europeus han de reconèixer els matrimonis o unions civils formades per persones del mateix sexe en un Estat membre. Són dues de les peticions recollides en una nova resolució no vinculant aprovada aquest dimarts al Parlament Europeu per 387 vots a favor, 161 en contra i 123 abstencions, amb el vot en contra dels eurodiputats de Vox i l’abstenció dels populars espanyols.

El text celebra els avanços obtinguts en termes de matrimoni i unions civils, els drets d’adaptació per al col·lectiu LGBTIQ i la protecció jurídica contra la discriminació, incitació a l’odi i delictes d’odi. Alhora, no obstant, remarca que s’han produït «retrocessos», com la retòrica hostil de polítics electes, les onades de la violència homòfoba i transfòbica i la proclamació de les denominades «zones sense LGBTI» a Polònia, i denuncia que les persones LGBTIQ continuen sent víctimes de discriminació i violència a Europa i que hi ha països a la UE que no els donen protecció davant la discriminació. 

És més, «aquest any no s’ha produït ni un sol canvi jurídic o polític que afecti positivament les persones LGBTIQ», lamenten els eurodiputats al·ludint a l’últim informe d’ILGA-Europe, l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais Bisexuals, Trans i Intersex d’Europa. Davant aquest panorama, l’Eurocambra expressa «la seva més profunda preocupació» per la discriminació que pateixen les famílies arc de Sant Martí i els seus fills i pel fet que se’ls privi dels seus drets per motius d’orientació sexual, identitat de gènere o característiques sexuals dels pares o parelles. 

I reclama a la Comissió i els Estats membres que combatin aquesta discriminació i eliminin els obstacles als quals s’enfronten. També demanen específicament als governs europeus que introdueixin la legislació pertinent per garantir el ple respecte del dret a la vida privada i familiar sense discriminació i a la lliure circulació de totes les famílies, incloses mesures per facilitar el reconeixement del gènere legal dels progenitors transgènere. 

Primacia de la llei europea

Tot i que sense esmentar explícitament Varsòvia o Budapest, la resolució també recorda que el Dret de la Unió preval sobre qualsevol tipus de legislació nacional, incloses disposicions constitucionals que puguin anar en contra de la legislació europea, per la qual cosa els Estats membres no poden invocar cap prohibició constitucional del matrimoni entre persones del mateix sexe ni la protecció constitucional de la «moral» o l’«ordre públic» per obstaculitzar el dret fonamental a la lliure circulació de les persones dins de la Unió.

Notícies relacionades

En la llista d’exigències, també figura una altra petició a Brussel·les de nova legislació que obligui tots els Estats membres a reconèixer els adults esmentats en un certificat de naixement expedit en un altre Estat membre com a pares legals del nen, independentment del sexe legal o de l’estat civil dels esmentats adults, i que exigeixi a tots els Estats membres que reconeguin, a efectes dels seus respectius ordenaments jurídics, els matrimonis o les unions registrades celebrades en un altre Estat membre en totes les situacions en les quals els cònjuges o els membres de les unions registrades tinguin dret a la igualtat de tracte d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans.

A més, la moció recorda que el terme «cònjuge» també és aplicable a les parelles homosexuals, tal com recull una sentència del 2018, i demana a la Comissió Europea que actuï contra Romania per incomplir-la. Quant a la situació a Polònia i Hongria, el text demana a l’Executiu comunitari que examini la discriminació de la comunitat LGBTIQ en els dos països i que faci ús de tots els instruments que té, inclòs el bloqueig de fons. Al Consell li demanen que reprengui els debats sobre els procediments llançats contra els dos països per vulneració de l’estat de dret i els valors europeus.