Relleu episcopal

Xavier Novell va deixar el bisbat de Solsona per una relació amb una psicòloga

La dona va publicar fa uns anys novel·les de temàtica eròtica, i el bisbe dimissionari busca ara feina com a enginyer agrònom a Manresa

El obispo Xavier Novell saluda a los fieles en el Palau Episcopal de Solsona

El obispo Xavier Novell saluda a los fieles en el Palau Episcopal de Solsona / Bcn

3
Es llegeix en minuts

Xavier Novell sorprenia el 23 d’agost passat a l’anunciar la seva renúncia al càrrec de bisbe de Solsona. Ho feia per uns motius «estrictament personals» dels quals no donava més detalls. Ara, gairebé dues setmanes després de la renúncia, ha transcendit que el motiu va ser que l’exbisbe manté una relació sentimental amb Silvia Caballol, una psicòloga i escriptora bagenca, segons ha avançat el portal ‘Religión Digital’ i van confirmar a ‘Regió 7’ fonts de l’entorn de la parella, que també ha afirmat que no volen fer declaracions al respecte.

L’exprelat i la seva parella es porten 14 anys. Novell, que el 2010 amb 41 anys es va convertir en el bisbe més jove d’Espanya, en té 52 anys mentre Caballol va néixer el 1983 a Súria (Bages).

La parella estaria vivint actualment a Manresa i l’exprelat ja estaria buscant feina en una cooperativa lleidatana ja que, a banda de la seva formació religiosa, és enginyer agrònom.

Per la seva banda, Caballol és llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), universitat en què també ha cursat un postgrau en Psicologia de la Salut. A més, ha fet incursions en el món literari i ha escrit almenys dues novel·les de temàtica eròtica, una amb referències satàniques. Es tracta de ‘Trilogía Amnesia’ i ‘El infierno en la lujuria de Gabriel’. Un dels punts on va presentar aquest últim títol va ser la biblioteca de Súria durant la setmana de Sant Jordi del 2017. Caballol és mare de dos fills, fruit d’una relació amb un ciutadà del Marroc, on també va viure durant un temps.

A partir d’ara, i pel fet de tenir parella, queda per veure quina relació acaba tenint Novell amb el bisbat, ja que si bé va renunciar al càrrec de bisbe, en l’actualitat és bisbe emèrit i no consta que hagi abandonat el sacerdoci.

Novell va presentar la seva renúncia fonamentada en l’article 401.2 del Codi de Dret Canònic, que determina que la Santa Seu pot acceptar la dimissió d’un bisbe en «el cas de malaltia o si per alguna altra causa greu quedés disminuïda la seva capacitat per desenvolupar el càrrec». Aquest fet, juntament amb els motius «estrictament personals» al·legats per l’emèrit no van fer més que sembrar dubtes sobre què havia portat Novell a dimitir, un gest que no és gens habitual a l’Església catòlica. En un primer moment ja van semblar descartats possibles motius de salut del bisbe, tant per la cúria del bisbat de Solsona com pel fet que el més habitual, en cas de problemes mèdics, és que els bisbes demanin una dispensa temporal del càrrec.

També s’havia especulat que entre els motius de la renúncia figuressin pressions del col·lectiu LGTBI pels seus comentaris homòfobs, la pressió pel seu posicionament cap al moviment independentista o simplement, tal com s’ha confirmat aquest cap de setmana, la voluntat de Novell de començar una nova vida en parella, incompatible amb l’exercici com a bisbe.

Un bisbe polèmic

Notícies relacionades

Durant els anys que Xavier Novell va ser bisbe de Solsona va haver de fer front a diferents polèmiques per la seva posició respecte a l’homosexualitat, l’avortament i també el fet nacional. Quan va ser nomenat, fa més d’una dècada, es va fer popular ràpidament per les seves aparicions als mitjans de comunicació al ser, amb 41 anys, el bisbe més jove de l’Estat. Després es va encarregar de mantenir aquesta popularitat entre els seus feligresos amb visites freqüents a les seves parròquies. 

Tot i que de jove Novell havia manifestat algunes opinions contracorrent, com la possibilitat d’un celibat voluntari o de canviar el paper de la dona dins l’Església, en els últims anys havia fet manifestacions de to conservador, com per exemple en la seva postura sobre l’homosexualitat, que van fer que fins i tot la comunitat LGTBIQ celebrés la seva dimissió, i també amb les seves crítiques a l’avortament. D’altra banda, bisbes espanyols també li van retreure la seva postura respecte al moviment independentista, ja que ell mateix va anunciar que aniria a votar en el referèndum de l’1-O del 2017.

Temes:

Religió