Entorns vulnerables

El projecte proFutur guanya un guardó internacional d’educació

  • Més de 535.000 docents s’han format el 2020 amb la iniciativa de Fundació Telefónica i Fundació La Caixa per fomentar l’ensenyament digital de qualitat

El projecte proFutur guanya un guardó internacional d’educació

La Caixa

2
Es llegeix en minuts

El programa d’educació digital ProFutur, impulsat per Fundació Telefónica i Fundació La Caixa, ha sigut guardonat amb el prestigiós premi Wise a la innovació educativa que concedeix la Qatar Foundation. Es tracta de la primera vegada que un projecte espanyol rep el guardó, un dels més prestigiosos del sector educatiu a nivell internacional.

Enmig d’una pandèmia i amb moltes escoles a mig gas (o algunes de tancades), ProFutur té per objectiu reduir la bretxa educativa oferint eines d’educació digital a 40 països de l’Amèrica Llatina, el Carib, l’Àfrica i Àsia. El programa, amb innovadors sistemes educatius, treballa amb institucions i empreses i aspira a crear una gran xarxa internacional de mestres que ensenyen, aprenen i comparteixen coneixements per aconseguir, entre tots, una educació millor arreu del món. 

Malgrat les enormes dificultats que va enfrontar el sector educatiu a causa del coronavirus, el 2020 ProFutur va formar 535.223 docents i va contribuir a millorar l’educació de 9.520.920 de nens i nenes, cosa que representa un 175% més que el 2019. 

«Quan es posa la tecnologia i la innovació al servei de l’educació es poden fer grans coses», destaca la la directora general del programa, Magdalena Brier. «L’educació digital ha sigut un gran aliat per a la continuïtat de l’educació el 2020 i ho continuarà sent per portar l’ensenyament de qualitat a tots els racons del món i facilitar la igualtat d’oportunitats», afegeix. 

Notícies relacionades

«La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest fins i tot quin punt l’educació digital de qualitat és clau per poder garantir l’escolarització i reduir les desigualtats. En aquest sentit, ProFutur s’ha consolidat com a eina per facilitar l’accés a l’educació i pal·liar la fractura digital en els entorns més vulnerables», remarca el director general adjunt, Xavier Bertolin.

Des del 2009, els guardons Wise han rebut més de 4.200 candidatures de 150 països. D’aquestes, 78 iniciatives han sigut premiades per la seva innovació i la seva contribució positiva a la societat. L’edició 2021 d’aquests premis ha distingit iniciatives que proposen solucions creatives a desafiaments educatius que s’han vist accentuats arran de la pandèmia. L’abandonament escolar, la fractura digital, la baixa taxa de matriculació de nenes a les escoles, l’accés a l’educació de nens i nenes refugiats, i els baixos nivells de comprensió lectora i numèrica entre els alumnes de primària són alguns d’aquests reptes.