Crisi sanitària

Crítiques dels metges a la jutge que va autoritzar utilitzar ozó per tractar un pacient de Covid

  • El consell de col·legis professionals de Catalunya recorda que el tractament no disposa d’evidències científiques

  • Lamenta també la inseguretat jurídica i clínica que obre la interlocutòria judicial, amb «conseqüències imprevisibles»

Crítiques dels metges a la jutge que va autoritzar utilitzar ozó per tractar un pacient de Covid
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Cadascú del seu ofici El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i les Balears han lamentat la decisió d’una jutge de Barcelona d’ordenar un tractament amb ozó a un malalt crític de Covid-19, ingressat a l’uci d’un hospital català. Els sanitaris consideren molt greu «el fet que s’ordeni l’administració» d’aquesta teràpia, no reconeguda pels científics, «d’acord amb la base d’una ordre judicial», cosa que obre a més «una via anòmala, sense rigor ni base científica» i «d’inseguretat jurídica, clínica i assistencial de conseqüències imprevisibles», afirmen. 

«No pot ser que per aquesta via es doni cobertura legal a creences, desitjos o decisions individuals que superen àmpliament el marc ètic, científic i legal», lamenten els dos col·lectius mèdics. «És il·lusori pensar que una sola mesura aïllada (l’ozonoteràpia) aplicada per un personal extern a l’hospital, del qual desconeixem el grau de qualificació i experiència, podrà suplir la resta d’atencions que el pacient requereix», afirmen els dos col·legis professionals. 

Document

La jutge que va autoritzar el tractament, en canvi, considera «acreditada» la «concurrència de circumstàncies excepcionals d’urgències» que motiven la seva resolució ja que la vida de la persona amb una família que ha reclamat aquesta teràpia «corre perill». La magistrada esgrimeix, en la seva interlocutòria recollida per Efe, que aquest tractament s’aplica en hospitals d’Espanya i d’altres països amb un «bon resultat».

La jutge constata que, amb l’escrit de demanda per rebre aquest tractament, s’han aportat informes i estudis mèdics que afirmen que l’«ozonoteràpia és una alternativa viable per intentar salvar la vida del pacient». Entre la documentació aportada per la família, la jutge destaca la proposta d’una doctora que considera aquest tractament com la «manera eficaç a efectes de poder salvar la vida» del pacient, i a què no s’oposa el metge que actualment l’està tractant, «sent l’única negativa la de l’hospital», formulada en conversa telefònica.

Sense evidència científica

Davant aquesta autorització judicial, el Departament de Salut català ja va assenyalar dijous la seva intenció de recórrer contra la resolució judicial. L’ozonoteràpia, afegia Salut, es fonamenta en l’ús d’«una molècula d’oxigen triatòmic amb efecte oxidatiu, l’ozó, que es fa servir com a desinfectant i que no està autoritzada com a medicament per les agències reguladores».

Notícies relacionades

El consell de col·legis de metges i l’acadèmia de ciències mèdiques recorden, en aquest sentit, que s’han trobat en més d’una ocasió, en casos de malalts crítics, amb què apareixen persones «que poden utilitzar el patiment i la desesperança de pacients i familiars i la seva vulnerabilitat per a la promoció d’articles, teràpies o equips. Aquesta actitud és èticament i deontològicament reprovable».

A més, afegeixen els metges, la resolució judicial menyscaba la relació de confiança que hi hauria d’haver sempre entre pacient i facultatiu