Cap mort

La cinquena onada ja es nota als hospitals de Catalunya

Els ingressos tornen a pujar i superen els 600, uns 150 més que fa una setmana

La cinquena onada ja es nota als hospitals de Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

La cinquena onada de coronavirus a Catalunya, que està arribant als índexs de contagis, risc de rebrot i velocitat de propagació més alts des de l’inici de la pandèmia, es nota als hospitals des dels últims dies, amb un augment de la pressió sanitària, tot i que molt lluny d’altres onades. En les últimes 24 hores han augmentat els ingressos. Tot això, amb uns ambulatoris saturats, que han llançat un SOS als hospitals perquè els donin un cop de mà, ja que els CAP també s’encarreguen de la vacunació, cada vegada més estesa. Destaca, així mateix, que en les últimes hores no s’ha notificat cap mort per coronavirus.

Segons les dades actualitzades aquest dimecres per Salut, avui hi ha 610 persones hospitalitzades amb Covid, 35 més que ahir (fa només una setmana n’eren 458), 133 de les quals estan greus a l’uci, igual que la vigília. Les persones que ocupen les unitats crítiques, va detallar ahir el conseller Josep Maria Argimon, tenen entre 40 i 69 anys i, o bé no estan vacunades o només tenen una dosi. D’aquí la insistència de Salut a animar aquest col·lectiu que es vacuni.

Amb un risc de rebrot (EPG) de 1.460 punts, el més alt registrat des de l’inici de l’epidèmia; una velocitat de propagació (Rt) de 3,39, cosa que indica que els infectats es tripliquen cada dia, i 7.430 contagis en les últimes 24 hores, les autoritats sanitàries han decidit fer un pas enrere i tancar l’oci nocturn des d’aquest divendres.

Els contagis continuen creixent descontrolats a Catalunya, on en els últims set dies s’han diagnosticat 36.586 noves infeccions mitjançant PCR o test d’antígens, cinc vegades més que fa una setmana i vuit vegades més que fa 15 dies, amb una mitjana d’edat dels infectats de 26,5 anys.

Notícies relacionades

La positivitat dels PCR i test d’antígens és del 15,26%. Un 5% és el percentatge que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.

Malgrat l’empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent la menor de tota l’epidèmia, amb nou morts en els últims set dies, una mitjana d’un al dia. En les últimes hores no s’ha notificat cap mort per coronavirus.