Pandèmia de Covid-19

Els CAP demanen als hospitals que els cedeixin personal per frenar la cinquena onada

  • Els metges de família, que el març del 2020 van anar a treballar als ‘hotels Salut’, reclamen ara «reciprocitat»: els contagis que estan arribant a la primària «són tants o més» que llavors

Els CAP demanen als hospitals que els cedeixin personal per frenar la cinquena onada

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya demanen als hospitals públics que els cedeixin metges i infermeres per poder fer front a aquesta cinquena onada pandèmica. Als centres de salut hi estan arribant, en aquests moments, «tants contagis o més» que en la primera onada, el març del 2020. «Demanem reciprocitat. En la primera onada els metges i infermeres de família vam anar a ajudar als ‘hotels Salut’, que estaven gestionats pels hospitals. Ara demanem que ells vinguin a donar un cop de mà a la primària», reclama el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Antoni Sisó. Els hospitals i les seves ucis viuen, per contra, una situació més tranquil·la que mesos enrere, ja que les persones més susceptibles d’ingressar-hi estan vacunades.

El CAP Les Corts, a Barcelona, on treballa Sisó, es va quedar dilluns de la setmana passada sense tests d’antígens a causa de la ingent arribada de noves infeccions, sobretot produïdes en persones joves que no estan vacunades. Aquest metge mira d’il·lustrar així la saturació que assola la primària, en què recau el diagnòstic dels casos (lleus ara) de Covid-19, el seguiment dels contactes estrets i la vacunació. Les infermeres de primària són qui està vacunant i fent proves PCR o d’antígens. Segons Sisó, es necessiten reforços en aquestes tasques. «Ara mateix és el que més falta fa: gent que faci PCR i vacunes».

A més, Sisó raona que «hi ha molts metges generalistes o internistes» que podrien «perfectament donar recolzament» en el sistema respiratori dels CAP, on arriben els casos de coronavirus. «En la primera onada, d’un dia per l’altre els sanitaris de família vam anar als ‘hotels Salut’. Això es pot fer també en l’altre costat. I aquesta mesura ben aplicada seria suficient per descongestionar els CAP en aquests moments», explica aquest metge, conscient que la primària fa anys que pateix una falta de «recursos humans».

És justament el que denuncia el sindicat Metges de Catalunya, per a qui l’única manera de descongestionar ara els CAP seria «contractar més gent». «A Catalunya falten entre 800 i 900 metges de família. ¿Com es podrien contractar? Tenint millors condicions laborals i retribucions adequades, i retenint els residents que es formen aquí i que després acaben anant-se’n. La meitat dels que formem se’n van», assegura Lourdes Franco, secretària del Sector Primària d’MC i metge de família al CAP Amposta, a Tarragona.

L’atenció primària, critica, viu un «problema estructural crònic». «Els sanitaris estem emmalaltint, cada vegada hi ha un percentatge més gran de ‘bornout’. En alguns territoris de Catalunya s’han triplicat les baixes en metges», assegura.I, segons ella, la primària no viu ara una situaciópitjor que en altres onades, però mesos enrere «era molt més vistós que les ucis estiguessin plenes». «Estem tenint moltíssims casos perquè tots aquests malalts lleus es controlen a la primària», assenyala Franco.

Canvi de protocol

La Conselleria de Salut va modificar dilluns el protocol anti-Covid amb l’objectiu de descongestionar els CAP a causa de l’«augment molt notable de les persones positives de SARS-CoV-2». Així, amb aquesta reorganització de la gestió de contactes, rastreig de casos i cribratges, Salut ha establert que les persones vacunades amb pauta completa no hauran de fer-se una PCR ni guardar quarantena si tenen un contacte estret. Sí que caldrà fer-la, no obstant, als casos simptomàtics correctament vacunats.

Notícies relacionades

No obstant, tant societats mèdiques com sindicats desconfien que un canvi de protocols, i no l’aprovació de noves mesures específiques als CAP, contribueixi a descongestionar un sistema que està saturat perquè, senzillament, no hi ha personal. Aquesta entrega total a les necessitats de la pandèmia implica, per exemple, que els pacients crònics continuen sense tenir el seguiment mèdic que necessiten. També s’estan deixant de banda els diagnòstics precoços.

Des de la Camfic, Sisó explica que els diagnòstics de malalties cròniques el 2020 van baixar un 40% respecte a l’any anterior. Demana que la decisió de Salut de no exigir PCR ni quarantena als vacunats amb pauta completa «sigui «explicada». «Si ets un contacte estret no tindràs la malaltia, però pots ser-ne portador i per tant n’ets transmissor», esgrimeix aquest metge de família. I va més enllà: «Sospito que darrere d’aquesta decisió hi ha una por real de quedar-se sense proves diagnòstiques, com ens va passar a nosaltres al CAP Les Corts la setmana passada», valora. No obstant, és un extrem que neguen fonts de la conselleria. De moment, no hi ha constància que els centres de salut de Catalunya s’estiguin quedant sense PCR o test d’antígens.