L’EPG, a 1.451 punts

El risc de rebrot a Barcelona és el més alt de tota la pandèmia

Els hospitalitzats tornen a pujar i els indicadors continuen disparats

El risc de rebrot a Barcelona és el més alt de tota la pandèmia

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Avança el coronavirus i avança la vacunació, cosa que està frenant de manera important l’augment de la pressió hospitalària, que es manté en xifres baixes malgrat l’increment de contagis, principalment a la regió sanitària de Barcelona, on s’han triplicat els positius en una setmana. Aquest increment descontrolat s’està notant de manera preocupant, no obstant, als ambulatoris, que estan contra les cordes al compaginar a més aquesta atenció primària amb la vacunació. Segons les dades de Salut d’aquest dilluns, a Barcelona el risc de rebrot (EPG), considerat extrem o molt greu quan se superen els 200 punts, està en 1.451 punts. És la xifra màxima detectada des de l’inici de la pandèmia.

Al conjunt de Catalunya, on Alemanya ja va recomanar ahir no viatjar precisament per aquest augment dels indicadors i Bèlgica aconsella fer-ho només si es té la pauta completa de vacunació, aquest indicador continua descontrolat des de fa dies i ja se situa en 978, després de pujar de cop 299 punts. En les últimes hores se n’han detectat 3.563 (menys que els últims dies, però cal recordar que el cap de setmana es fan menys proves), prop d’un miler dels quals són de Barcelona.

Població jove

En aquest context, el Govern estudia si aplicar mesures davant aquest repunt i recomana l’ús de la mascareta.

A qui més afecta en aquests moments la pandèmia és a la població més jove encara no vacunada, ja que la mitjana d’edat dels contagiats baixa cada dia i ja està en 26,4. És important recordar que les dades que es consoliden aquests dies són la imatge del que va passar fa 10 dies, és a dir, Sant Joan. També hi ha notícies positives, i molt: la xifra de morts. És la menor; en l’última setmana han mort vuit persones, una notificada en les últimes hores.

Repassant les dades que ha notificat aquest dilluns Salut, aquestes constaten una jornada més que el virus creix molt ràpid: la velocitat de propagació (Rt) va a l’alça i ja està en 2,99, guanya 49 centèsimes en 24 hores. Cada 100 infectats contagien una mitjana de 299 persones, una transmissió comunitària sense control. Més ingressats

Notícies relacionades

Els indicadors d’aquest diumenge ja apuntaven una primera afectació d’aquesta cinquena onada de contagis als hospitals, amb més ingressats i ucis, tot i que amb xifres molt per sota de les d’onades anteriors. Els hospitals tornaven a superar la barrera dels 500 ingressats, que havien deixat enrere el 16 de juny. I avui dilluns continuen pujant aquests ingressos: ja són 544 les persones hospitalitzades (22 més que ahir). Les ucis passen de 123 a 121.

Els investigadors del grup de la Universitat Politècnica de Cataluya (UOB) Biocomsc ja alertaven ahir que durant el cap de setmana i aquesta setmana entraran als hospitals els casos greus contagiats la setmana de Sant Joan. «Aquestes dades seran molt importants per veure efectes de la variant delta sobre el percentatge d’hospitalitzacions», explicaven en un tuit. Per la seva banda, la investigadora del CSIC Margarita del Val ha advertit: «Si la relaxació és total i hi ha una altra bomba, veurem els joves als hospitals»