CORRUPCIÓ AL PP

La Fiscalia demana l'arxiu de les actuacions contra Gallardón per la compra d'Inassa en el 'cas Lezo'

Anticorrupció sol·licita també en el seu escrit que s'aixequi la imputació de l'expresident madrileny Ignacio González per l'adquisició de l'empresa colombiana

Alberto Ruiz-Gallardón és felicitat després de la votació que va rebutjar la retirada de la reforma de la llei de l’avortament, dimarts.

Alberto Ruiz-Gallardón és felicitat després de la votació que va rebutjar la retirada de la reforma de la llei de l’avortament, dimarts. / REUTERS / JUAN MEDINA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un escrit dirigit al jutge Manuel García Castellón en què demana que s’arxivin les actuacions contra l’expresident madrileny Alberto Ruiz Gallardón Alberto Ruiz Gallardónper la compra d’Inassa a càrrec del Canal Isabel II en el ‘cas Lezo’. El ministeri públic també sol·licita que s’aixequi la imputació en aquesta peça de l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i d’Edmundo Rodríguez Sobrino, considerat el seu home fort en els negocis del Canal d’Isabel II a Llatinoamèrica.

Segons han confirmat a Europa Press fonts jurídiques, l’escrit insta el tancament d’aquesta peça i el pas a procediment abreujat, així com el processament d’un total de 23 persones per malversació de cabals públics en l’adquisició d’Inassa.

L’equip de govern de Ruiz-Gallardón com a president de la Comunitat de Madrid va autoritzar el 2001 la compra d’aquesta empresa d’aigües colombiana per 73 milions de dòlars a través d’una societat establerta a Panamà denominada Aguas de América.

Tant ell com qui va ser el seu número 2, Manuel Cobo, van defensar durant la instrucció aquesta decisió al·legant que havia reportat més de 200 milions d’euros en beneficis per als madrilenys. No obstant, Anticorrupció investigava la malversació d’almenys 25 milions d’euros en aquest projecte que va estar ple d’“irregularitats”.

Informes favorables

Notícies relacionades

El també exministre de Justícia, que va declarar davant del jutge Manuel García Castellón el juny del 2018, va insistir que va ser “ètica” l’operació de compra, va negar que hi haguessin intervingut comissions il·lícites i va posar l’accent en què comptava amb tots els informes preceptius favorables, si bé en les actuacions consta un estudi de Cuatrecasas crític amb l’adquisició.

Al llarg de la instrucció, la fiscal i el jutge han escoltat a tot el Consell de Govern de Gallardón, els representants del qual van al·legar que s’havien fiat dels informes tècnics per ratificar l’operació, així com a alts càrrecs de diferents etapes de gestió del Canal d’Isabel II, mentre s’ha vingut obtenint abundant documentació de l’empresa madrilenya d’aigües. Ara, Anticorrupció demana processar 23 persones, dues d’elles part d’aquell Consell de Govern de Gallardón, que queda així fora de la causa.