La lluita contra la pandèmia

¿Quina eficàcia tenen les vacunes de la Covid-19 contra la variant Delta?

  • L’injectable de Pfizer arriba a una efectivitat del 96% i el d’AstraZeneca, del 92%, segons estudis britànics

¿Quina eficàcia tenen les vacunes de la Covid-19 contra la variant Delta?
2
Es llegeix en minuts

La variant Delta del coronavirus està posant en perill al món en la seva lluita contra la pandèmia. Països com el Regne Unit, Portugal i Israel s’han vist obligats a frenar la desescalada davant els rebrots de contagis d’aquesta soca. La vacunació, molt estesa a Israel i el Regne Unit, no ha evitat aquests repunts. ¿Quina eficàcia tenen les actuals vacunes contra la variant Delta? Ho analitzem a continuació.

Cal tenir en compte que quan parlem d’efectivitat de la vacuna ens referim a com funciona al món real. Si diem que una vacuna contra la Covid-19 té un 90% d’efectivitat contra la malaltia, significa que les persones vacunades tenen un 90% menys risc de contraure la malaltia que aquelles que no estan vacunades. Significa que de cada 100 persones no vacunades que desenvolupen Covid, només 10 haurien emmalaltit si s’haguessin vacunat.

Pfizer: efectivitat del 90%

La vacuna de Pfizer-BioNTech és altament efectiva contra la inicialment anomenada variant índia, segons un portaveu de la farmacèutica a Israel. «Amb les dades que tenim avui dels estudis que estem fent al laboratori i que inclouen informació dels llocs on la soca Delta ha substituït ja a la variant britànica (ara anomenada Alfa) com a predominant, la nostra vacuna està sent molt efectiva, al voltant del 90% per prevenir la malaltia», ha remarcat Alon Rappaport, director mèdic de Pfizer a Israel.

Un estudi publicat aquest mes a ‘Nature’ realitzat per la Universitat de Texas en col·laboració amb Pfizer-BioNTech també va determinar que els anticossos de la vacuna eren capaços de neutralitzar totes les variants conegudes, inclosa la Delta.

També AstraZeneca

Un estudi de l’organisme de salut pública del Regne Unit (el Public Health England) ha conclòs que tant la vacuna de Pfizer com la d’AstraZeneca són altament eficaces contra la variant Delta. Segons les últimes dades recollides pel PHE, després de les dues dosis, les dues vacunes són molt eficaces per evitar una hospitalització per la variant Delta. Així, l’efectivitat de Pfizer és del 96% i la d’AstraZeneca és del 92%. El PHE atribueix un percentatge menor de la vacuna d’AstraZeneca a diverses raons i una d’elles és que necessita més temps per arribar als màxims nivells d’eficàcia.

El Govern britànic remarca que aquests percentatges d’efectivitat són «comparables amb els de la variant Alfa». Les autoritats britàniques treballen per determinar la protecció davant la mortalitat per aquesta variant; no obstant, apunten que s’espera que sigui «alta».

Notícies relacionades

Per arribar a aquestes conclusions, el PHE ha estudiat 14.019 casos de la variant Delta, dels quals 166 van ser pacients hospitalitzats entre el 12 d’abril i el 4 de juny.

De les vacunes de Janssen i Moderna encara no hi ha estudis d’efectivitat davant aquesta variant concreta. Des de Moderna asseguren, no obstant, que el seu injectable és eficaç contra totes les variants.