N’hi ha prou amb un contacte fugaç

Un brot a Sydney revela la capacitat de la variant índia de contagiar en segons

  • L’OMS reitera la seva preocupació per aquesta soca viral, present en 92 països i la de transmissió més ràpida

3
Es llegeix en minuts

Un brot a Sydney, Austràlia, ha revelat la capacitat de la variant índia, ara denominada delta, per contagiar en pocs segons. N’hi ha prou amb un contacte fugaç per a la transmissió d’aquest tipus viral, segons afirmen les autoritats sanitàries australianes després d’investigar la cadena de contagis i seqüenciar genòmicament mostres dels infectats, que ascendeixen ja a 21, després que ahir es confirmessin 10 positius.

El primer cas d’aquest brot és un taxista que va contagiar la seva dona i una dona septuagenària en una cafeteria. Després, al centre comercial Bondi Junction, va passar al costat d’un home d’uns 50 anys que també es va contagiar. «No van ser més que uns segons en una proximitat d’entre 10 i 60 centímetres. Aquest virus delta sembla ser un perill pròxim i present per a qualsevol que es trobi a prop», ha dit Brad Hazzard, ministre de Sanitat de Nova Gal·les del Sud, estat que té Sydney com a capital. El cinquè cas va ser una dona d’uns 40 anys que es va contagiar al mateix centre comercial i un jove que havia acudit a aquest lloc.

L’escassíssima incidència de la Covid-19 a Austràlia, que des del principi va adoptar una estratègia d’eliminació «zero Covid», en oposició a la mitigació que es practica en gairebé tot Europa i Amèrica, permet el traçat retrospectiu dels casos, és a dir, investigar no només a qui ha contagiat un infectat, sinó també qui i on l’ha contagiat. D’aquesta manera es pot reconstruir la cadena de transmissió i seqüenciar totes les mostres. Això ha permès determinar que la dona septuagenària que estava asseguda a l’exterior del Belle Cafe de Sydney tenia un virus SARS-CoV-2 genèticament idèntic al del cas del taxista de l’aeroport, que va iniciar la cadena de contagis i que va passar per aquest lloc. Aquest va ser el segon contagi per contacte fugaç connectat amb el primer cas, segons van mostrar les càmeres de seguretat i posteriorment va confirmar la doctora Kerry Chant, cap del servei de Salut de Nova Gal·les del Sud.

A més de realitzar cribratges massius, les autoritats de Sydney van recomanar portar mascareta en supermercats i centres comercials i van obligar a portar-la al transport públic durant 5 dies. Nova Zelanda, que també segueix l’estratègia «zero Covid», ha suspès la «bombolla» de viatges que té amb Austràlia.

La variant delta és la que es transmet amb més velocitat i pot aprofitar la relaxació de les mesures de prevenció en molts països per expandir-se, segons va advertir dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «Aquesta variant ens preocupa molt i ja és present en 92 països», va remarcar la cap de la cèl·lula tècnica contra la Covid de l’OMS, Maria Van Kerkhove. La variant delta «ara té l’oportunitat de transmetre’s amb l’augment de la socialització si la relaxació de les mesures es pren massa aviat», en un moment en què grans poblacions continuen sense vacunar, va afegir l’epidemiòloga nord-americana.

Notícies relacionades

La variant delta representa més del 60% dels casos a la regió de Lisboa i es considera responsable del ràpid augment de la incidència a Moscou. A Israel, amb gairebé el 60% de la població amb la vacunació completa, la delta amenaça la situació de «nova normalitat» que va permetre retirar l’obligatorietat de les mascaretes fa 8 dies. Un 40% dels infectats ja estaven vacunats. Aquest país de 9 milions d’habitants té només 397 casos actius, però la mascareta ha tornat a ser obligatòria en certes zones pels brots de delta, sorgits sobretot en escoles.

Els estudis demostren que les vacunes són efectives contra la variant delta, tot i que l’OMS i els experts recomanen completar les dues injeccions quan sigui possible, ja que l’eficàcia descendeix significativament amb una sola dosi. En qualsevol cas, cap vacuna és efectiva al 100%, de manera, encara que hi hagi casos i morts per Covid en gent amb les dues vacunes no vol dir que no siguin altament efectives i fiables.