Balanç escolar en pandèmia

Educació preveu que les famílies puguin tornar a entrar a les escoles el curs 2021/2022

  • El Govern encara té sobre la taula l’ús de la mascareta als centres escolars

zentauroepp53765837 barcelona 15 06 2020  coronavirus covid 19 alumnos de sexto 200820191957

zentauroepp53765837 barcelona 15 06 2020 coronavirus covid 19 alumnos de sexto 200820191957 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Final de curs. Hora de fer balanç i de preparar el curs 2021/2022 que ve. La pandèmia ha determinat el futur escolar aquest any i ho continuarà fent, amb diferències, a partir de setembre. Una de les novetats, avançades pel conseller d’Educació, Josep González Cambray, és que, si tot va bé epidemiològicament parlant, les famílies podran tornar a accedir als centres escolars el curs que ve, una cosa que no feien des que la pandèmia va irrompre a Catalunya, el març del 2020. De fet, ha recordat que aquest final de curs les famílies ja podran tornar a entrar a les escoles, seguint les mesures de seguretat, per participar en festes de fi de curs o de graduació dels seus fills.

Des que va esclatar la pandèmia, les famílies no han pogut entrar a les escoles ni per recollir els nens, ni per assistir a reunions ni per a cap altra activitat. La presidenta de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, reclamava poder tornar a entrar a les escoles i recuperar la vida comunitària. Alertava, en declaracions a l’ACN, que l’educació es fa entre tots i que escoles i alumnes estaven perdent molt sense aquest contacte.

Cambray ha recollit el guant. Ha explicat que tot i que hi ha centres que han valorat positivament les reunions telemàtiques, n’hi ha altres que els han transmès la urgència de recuperar el contacte presencial amb les famílies. Per això, el conseller ha assegurat que l’entrada de les famílies tornarà a estar permesa el curs que ve, tot i que serà cada centre el que podrà adaptar la mesura en funció de la seva realitat.

Altres novetats

Un altre assumpte sobre la taula d’Educació és l’ús de la mascareta a les escoles. González Cambray ha insistit que es retirarà quan el Departament de Salut digui que és segur. El conseller sí que ha apuntat que veu possible que això pugui passar primer en exteriors, als patis, i més endavant en interiors, a les aules.

De cara al nou curs, el conseller ha assenyalat que es flexibilitzaran altres mesures. Així, no s’haurà de prendre la temperatura als nens a l’entrar a l’escola, podran barrejar-se grups al pati i es revisaran els protocols de neteja. Els grups estables a classe es mantindran.

Cambray, que aquest dilluns ha visitat l’Institut Escola Eixample de Barcelona, ha destacat que aquest curs 2020/2021 acaba sense cap centre tancat per Covid. A nivell pedagògic, el conseller ha admès que ha sigut un curs «diferent», amb algunes «deficiències» i ha remarcat que caldrà insistir en l’aspecte emocional de l’alumnat.

Ha valorat positivament el fet que s’ha pogut garantir la presencialitat. Així, ha posat en relleu que del total de 72.000 grups d’alumnes que hi ha a Catalunya, en el moment àlgid de la pandèmia, el 95% dels alumnes ha pogut anar a classe.

Notícies relacionades

Respecte al professorat, ha assenyalat que el 80% dels professionals dels centres educatius ja tenen una dosi de la vacuna contra la Covid i que el 60% té la pauta completa. Ha assegurat que el nou curs començarà amb tots els treballadors vacunats.

Finalment, ha destacat que durant aquest curs la conselleria ha destinat a educació 612 milions d’euros addicionals que han permès contractar 8.000 professionals, accelerar el pla digital i posar en marxa el pla de millora de les oportunitats educatives.