desescalada escolar

El Govern dibuixa una tornada a l’escola ‘probablement’ sense mascareta

  • El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, assenyala que si Salut ho autoritza es començarà a vacunar els joves d’entre 12 i 17 anys als mateixos centres a partir de setembre.

  • Seguiran els 8.000 professors de reforç contractats per al curs actual, i està previst que els alumnes es puguin relacionar en l’esbarjo amb altres grups.

GRAFCAT1358  BARCELONA  14 09 2020 - Un profesor da la bienvenida a sus alumnos en la Escola Catalonia de Barcelona este lunes  cuando un millon y medio de alumnos catalanes vuelven a las escuelas e institutos en un inicio de curso marcado por la COVID-19  que impedira los abrazos de reencuentro y obligara a los estudiantes a acceder a las aulas de forma escalonada  con mascarilla  las manos lavadas y la temperatura tomada  EFE Enric Fontcuberta

GRAFCAT1358 BARCELONA 14 09 2020 - Un profesor da la bienvenida a sus alumnos en la Escola Catalonia de Barcelona este lunes cuando un millon y medio de alumnos catalanes vuelven a las escuelas e institutos en un inicio de curso marcado por la COVID-19 que impedira los abrazos de reencuentro y obligara a los estudiantes a acceder a las aulas de forma escalonada con mascarilla las manos lavadas y la temperatura tomada EFE Enric Fontcuberta / Efe / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts

La tornada a l’escola serà diferent a la de l’any passat. Vacunats i sense mascareta. Aquesta aquesta és la idea que ronda el Govern de la Generalitat de cara a l’inici del curs escolar que ve, al setembre. Durant les últimes setmanes les hipòtesis al respecte s’han anat argumentant i ara sembla que, amb la intenció de vacunar els joves i adolescents en els mateixos centres educatius, és més a prop de convertir-se en realitat. Amb això, l’adeu a la mascareta s’ampliaria més enllà de l’educació primària.

En una entrevista a RAC-1, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha assenyalat que veu «probable» que en el curs que ve es puguin començar a anar retirant les mascaretes a les escoles, sempre amb la «màxima seguretat i prudència», i que els alumnes es puguin relacionar a l’aire lliure al pati amb altres grups bombolla. La clau estarà en la vacunació i en la lògica evolució de la pandèmia.

Cambray considera que si el Departament de Salut acorda vacunar els alumnes d’entre 12 i 17 anys a l’inici del curs, a partir del 13 de setembre que ve, els posarien les dosis als mateixos instituts, i que si s’opta per iniciar abans el procés buscarien alternatives, que també podrien consistir a obrir els centres amb temps.

«Com a conseller d’Educació m’agradaria i estic convençut que durant el curs que ve podrem anar deixant les mascaretes», ha afirmat Cambray, que ha reconegut que pedagògicament no li agrada que s’utilitzin a classe perquè impedeixen veure la gestualitat, les cares i els somriures. Tot això dificulta l’aprenentatge. «És possible que no i és probable que no», diu sobre l’ús de la màscara facial en la tornada a l’escola per cobrir el nas i la boca.

L’hora del pati

Durant les últimes setmanes des de la conselleria han enviat un pla d’actuació perquè les escoles s’organitzin de cara al curs que ve, en què es preveu mantenir els grups estables, però amb algunes variacions, ja que es flexibilitzaran les entrades a cada centre i no s’haurà de prendre la temperatura en l’accés. Una vegada la conselleria de Salut, a partir de l’evolució epidemiològica, decideixi si les mascaretes poden deixar de ser obligatòries a les escoles, el Departament d’Educació ho traslladarà als centres, sense que això interfereixi en la planificació del curs que ve, que ja està en marxa, segons assenyala Cambray.

Les relacions socials entre alumnes al pati a l’hora de l’esbarjo està passant a ser una necessitat pedagògica, gairebé tant com les Matemàtiques. En aquest sentit, el conseller observa que els alumnes es podran relacionar al pati, a l’aire lliure, amb estudiants d’altres cursos que no siguin de la seva bombolla i que també es podran barrejar en les activitats extraescolars. També ha destacat que les escoles han estat «a l’altura» aquest curs, el «més diferent» que hagin viscut mai, a causa del coronavirus, i en què s’ha demostrat que els centres educatius no han sigut «un amplificador» del virus.

Notícies relacionades

De cara als campus d’estiu, González-Cambray ha volgut puntualitzar que els centres d’oci d’aquest estiu s’assemblaran més al curs que està acabant que no al que ve, ja que es mantindran les mesures vigents respecte a la permanència dels grups estables i l’ús obligatori de la mascareta.

De cara al curs escolar que ve es mantindran els recursos addicionals que s’han incorporat aquest any per afrontar la pandèmia a les escoles, per la qual cosa continuaran actius els 8.000 professionals que es van afegir als centres per atendre les noves necessitats de les escoles.