A partir del dia 27

Catalunya comença aquest dijous la segona ronda de vacunacions dels essencials

  • Els pacients de menys de 60 anys que van rebre una dosi d’AstraZeneca podran escollir si volen una segona punxada de la mateixa firma o de Pfizer

  • Les persones que optin de nou per la vacuna britànica hauran d’entregar un consentiment informat al centre de vacunació

Catalunya comença aquest dijous la segona ronda de vacunacions dels essencials

EUROPA PRESS / MARTA FERNÁNDEZ JARA

2
Es llegeix en minuts

Catalunya començarà aquest dijous la segona ronda de vacunacions dels col·lectius essencials que a principis d’abril van rebre la primera dosi d’AstraZeneca. A partir del dia 27, doncs, prop de 240.042 professors, policies i militars menors de 60 anys podran demanar cita per a la segona punxada contra la Covid-19 als 63 punts de vacunació distribuïts per tot el territori. Segons ha anunciat avui mateix la Conselleria de Salut, els pacients podran escollir si volen rebre una segona dosi de Pfizer o d’AstraZeneca. Els vacunats que vulguin una segona dosi de la vacuna britànica, a més, hauran d’entregar un consentiment informat al mateix centre de vacunació.

La vacunació d’aquest col·lectiu es reprèn així després de més d’un mes d’aturada. A l’abril, després de la detecció d’uns inusuals casos de trombosi en un percentatge ínfim dels vacunats, Europa va posar en pausa la vacunació amb AstraZeneca mentre s’investigaven els fets. L’Agència Europea del Medicament va concloure que aquests casos podien classificar-se com efectes adversos extremadament rars que afectaven sobretot dones menors de 60 anys. Diversos països van seguir el veredicte de l’autoritat sanitària europea i van continuar amb l’administració d’aquesta vacuna. Altres, com Espanya, van començar a estudiar la possibilitat de combinar injeccions per esquivar la remota possibilitat de veure brotar aquests trombes.

Fa just una setmana, després de més d’un mes de revisió de totes les dades disponibles, la Comissió de Salut Pública va anunciar que els essencials menors de 60 anys quevan rebre una dosi d’AstraZeneca tindrien una segona dosi de Pfizer. La ‘barreja de vacunes s’hauria demostrat «segura i efectiva» per un estudi clínic realitzat contra rellotge per l’Institut de Salut Carlos III de Madrid. Però, ateses les «circumstàncies extraordinàries» d’aquest debat, tant Sanitat com les comunitats autònomes van acordar permetre l’entrega de segones dosis d’AstraZeneca a qui ho demanessin. En última instància, doncs, la decisió queda en mà dels pacients espanyols.

Més entregues de vacunes

Notícies relacionades

El debat sobre què fer amb les segones dosis d’AstraZeneca tanca l’últim capítol dels vaivens de la campanya de vacunació a Espanya. Després d’unes setmanes plenes d’incertesa, tot apunta que el pla d’immunització avança a bon ritme. Catalunya, per exemple, ja ha administrat una primera punxada contra la Covid-19 a més de 2.716.180 pacients i ha entregat una pauta completa a 1.173.978 persones. El balanç global, doncs, mostra que el 35% dels catalans ja han començat a forjar anticossos contra el virus gràcies a les vacunes.

El Departament de Salut estima que en breus arribaran més lots de totes les vacunes contra la Covid-19 aprovades fins ara. Aquest dilluns es van entregar 43.000 dosis d’AstraZeneca. Entre dilluns i dimecres arribaran 278.460 punxades més de Pfizer. Divendres s’hi sumaran 59.500 monodosis de Janssen. I dilluns que ve aterraran 50.500 injeccions de Moderna.