Nova norma de residus

El Govern declara la guerra al plàstic d’un sol ús

  • Els envasos alimentaris d’un sol ús es cobraran a partir del 2023

  • Els restaurants estaran obligats a servir gratis aigua de l’aixeta en lloc d’embotellada, si així ho demana el client

El Govern declara la guerra al plàstic d’un sol ús
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Sushi, amanides, olives i batuts són només quatre exemples quotidians d’aliments que es comercialitzen en envasos de plàstic d’un sol ús. A partir de l’1 de gener del 2023, estarà prohibida la seva distribució gratuïta. Com ja passa als supermercats amb les bosses de plàstic, aquests recipients es cobraran a l’usuari i el preu es marcarà al tiquet de venda. A més, servir gratis aigua de l’aixeta en lloc de cobrar per l’embotellada a petició dels clients ja no dependrà de la cortesia dels propietaris de bars i restaurants sinó que serà de compliment obligat. 

 

Aquestes són dues de les novetats que inclou el projecte de llei de residus i terres contaminats, aprovat avui en el Consell de Ministres. El text ara es trasllada al Congrés i al Senat, on serà debatut pels grups parlamentaris i ratificat. 

Quan el projecte es converteixi en llei i entri en vigor, desapareixeran de les prestatgeries de les botigues productes altament contaminants, com les palletes de plàstic per beure líquids (a molts establiments ja en tenen de paper o metàl·liques), bastonets, coberts, plats i qualsevol article fet amb plàstic oxodegradable (es fragmenta més ràpid i en partícules més petites).

L’objectiu de la norma és fer complir els objectius marcats en la directiva de residus del 2018. Per primera vegada en la legislació espanyola, es posa límit a determinats productes contaminants i bastant quotidians entre els consumidors. La comercialització de vasos de plàstic, tapes i recipients alimentaris destinats al consum immediat es cobrarà a l’usuari a partir del 2023. El seu ús s’ha de reduir en un 50% el 2026 i en un 70% el 2030. El projecte de llei demana als hotelers que fomentin l’ús d’alternatives reutilitzables o d’un altre material no pràctic. En algunes cadenes de supermercats es comença a veure consumidors que porten el seu propi envàs de vidre o de plàstic reutilitzable per comprar carn o peix. Malgrat això, molts establiments continuen envaint d’envasos d’un sol ús la zona de fruita i verdura, on moltes peces –incloses les que porten el segell ecològic– estan embolicades en material contaminant.

El projecte de llei imposa requisits de disseny. Per exemple, tapes i taps que es mantinguin units al recipient. Les ampolles de plàstic hauran de contenir un 25% de plàstic reciclat a partir del 2025 i un 30% a partir del 2030. Un altre producte perillós per al medi ambient són les tovalloletes humides i les compreses, productes que mai s’haurien de rebutjar pel vàter. La norma que acaba d’aprovar el Govern demana campanyes de conscienciació per informar els consumidors de l’impacte negatiu en la salut mediambiental.

Notícies relacionades

Els ecologistes solen dir que el millor residu és el que no es produeix. El projecte de llei estableix una gran reducció de residus: un 13% el 2025 respecte als generats el 2010.

Un altre aspecte que mirarà de combatre la futura llei és el malbaratament alimentari, una cosa que costa a cada llar uns 250 euros a l’any. Els aliments que es rebutgen a casa s’hauran de reduir en un 50% el 2030 mentre que els hotels i restaurants ho hauran de fer en un 20%.