Camí de les urnes

Aragonès: "Sánchez ha debilitat el bloc de la investidura"

El president i candidat d’ERC a les eleccions del 12M anuncia un pla per a la desburocratització. Censura el PSC per "no tenir proposta" i "recórrer al sentimentalisme"

Al partit de Puigdemont li va recriminar tenir una proposta «personalista»

Aragonès: "Sánchez ha debilitat  el bloc de la investidura"

QUIM BERTOMEU Margot Canavaggia

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu Margot Canavaggia

El president de la Generalitat i candidat d’ERC a la reelecció, Pere Aragonès, va participar ahir en el cicle d’entrevistes Catalunya decideix organitzat per EL PERIÓDICO amb motiu de les eleccions catalanes i oficiat pel director Albert Sáez, i va marcar els principals eixos del seu pla de govern en una cursa electoral en la qual aspira a repetir un segon mandat al capdavant del Govern.

Durant l’entrevista, a càrrec de la cap de Política del diari, Júlia Regué, el president va carregar contra el president del Govern, Pedro Sánchez, pel seu conat de dimissió i el va acusar d’haver "debilitat el bloc de la investidura". "Ara tenim menys confiança que la legislatura arribi al final", va lamentar. El que planteja Aragonès és que Sánchez ha sigut frívol amb aquest període de reflexió de cinc dies perquè l’únic que ha fet és generar "inestabilitat" al Congrés i també per a la seva imatge internacional. A més, el candidat d’ERC va aprofitar la maniobra de Sánchez per criticar els socialistes catalans pel seu paper en la campanya electoral catalana. "El PSC no té proposta per a Catalunya i per això recorre al sentimentalisme", va concloure.

Malgrat les crítiques contra Sánchez per haver debilitat el bloc de la investidura, Aragonès va exposar que el seu partit continuarà contribuint a la governabilitat si el PSOE compleix amb els acords que al seu dia va firmar amb ERC. "Nosaltres som gent de complir els pactes", va dir.

Culminar l’amnistia

Aquests acords, va recordar, passen per culminar l’amnistia, el traspàs a la Generalitat de Rodalies i també de l’ingrés mínim vital (IMV). Però no es va quedar aquí i va recordar que també implicaven el PSOE en dos processos de negociació amb la Generalitat: un per explorar la celebració d’un referèndum i un altre perquè Catalunya tingui un finançament singular.

Queden deu dies de campanya electoral i el president va intensificar els dards cap als seus dos grans rivals per al 12M, el PSC i Junts. Una de les seves idees clau és presentar ERC com el partit que més es preocupa pels problemes ciutadans mentre acusa socialistes i postconvergents de posar traves sempre que poden. Un dels exemples que va esmentar són els recels que tant el PSC com Junts han formulat contra la decisió de la Generalitat de limitar els preus del lloguer. "Sempre es posen d’acord per dificultar l’acció transformadora del Govern", va lamentar.

ERC lluita contra el PSC pel vot progressista, però també té oberta una disputa amb Junts pel vot independentista. Al partit de Carles Puigdemont li va recriminar tenir una proposta "personalista" –de culte al líder– i també una concepció patrimonialista de la Generalitat. En aquest últim retret es referia a unes paraules de Turull a EL PERIÓDICO quan va dir que Puigdemont era "l’únic" que havia "mantingut la dignitat del càrrec aquests anys". Aragonès va lamentar aquestes paraules: "La Generalitat no és una propietat de cap partit polític".

Programa electoral

El president va aprofitar la cita amb EL PERIÓDICO per incidir en els tres grans eixos del seu programa electoral, que són el referèndum, el finançament singular i el reforç de l’Estat del benestar. La intenció del president és combinar les seves propostes en relació amb el procés –el referèndum–, amb les quals estan enfocades a millorar el dia a dia dels ciutadans –el finançament i l’Estat del benestar.

Notícies relacionades

Aragonès va fer èmfasi en la necessitat d’un nou finançament per acabar amb el dèficit fiscal de la Generalitat respecte a l’Estat, que va situar en els 22.000 milions anuals. "A Catalunya hi ha dues coses que no canvien mai, la llei de gravetat i el dèficit fiscal", va ironitzar. La seva proposta de finançament passaria perquè la Generalitat recapti i gestioni de forma íntegra els 52.000 milions en impostos que es paguen cada any a Catalunya. Després faria un pagament a l’Estat pels serveis que presta a Catalunya i abonaria una quota de solidaritat interterritorial.

Encara en el capítol de propostes, el president va anunciar que, si repeteix en el càrrec, promourà un pacte nacional per a la simplificació i la millora de l’Administració.