Comicis locals

El Regne Unit rep una xifra rècord d’immigrants en un dia electoral clau

Les dades són un revés al discurs d’èxit de Sunak sobre la seva política de mà dura

En les últimes hores han arribat a través del canal de la Mànega 711 persones en 14 embarcacions 

El Regne Unit rep una xifra rècord d’immigrants en  un dia electoral clau

Lucas Font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha patit un nou revés polític un dia clau per al seu futur al capdavant del Partit Conservador. El Ministeri de l’Interior va confirmar ahir un nou rècord diari d’arribades irregulars d’immigrants a través del Canal de la Mànega des que va començar el 2024, tan sols un dia després que Sunak recalqués al Parlament que el seu pla contra la immigració està funcionant.

El primer ministre ha mirat d’aprofitar el suposat èxit de la seva política migratòria per convèncer una part dels votants en les eleccions locals, que se celebren en 107 municipis d’Anglaterra i auguren un mal resultat per al seu partit.

Han sigut 711 persones les que han arribat al Regne Unit en les últimes hores procedents de França, repartides en 14 embarcacions. La xifra eleva el total d’arribades irregulars a través del canal de la Mànega a més de 8.000 aquest any, un 34% més que en el mateix període del 2023. Si segueix aquesta tendència, el 2024 seria l’any amb més arribades irregulars al país, superant el rècord de 2022. Les dades han engegat a rodar els intents de Sunak d’aprofitar l’aprovació de la Llei de Seguretat de Ruanda la setmana passada per aconseguir una empenta de cara a la cita electoral d’aquest dijous.

El Govern britànic ha mirat de rellançar la campanya a principis d’aquesta setmana amb l’anunci de les primeres detencions de sol·licitants d’asil per a la seva eventual deportació a Ruanda a principis de juliol. El Ministeri de l’Interior no ha volgut confirmar quantes persones han sigut detingudes fins ara, però alguns mitjans britànics apunten que desenes ja estarien sota custòdia policial. L’objectiu és deportar més de 5.000 persones abans que acabi l’any.

Mà dura

L’Executiu també ha intentat mostrar mà dura contra la immigració –i guanyar-se el suport dels votants més radicals del seu partit– amb la confirmació de la primera deportació al país africà aquesta setmana. Una deportació que, però, no està relacionada amb el pla de deportacions forçoses aprovat la setmana passada, ja que en aquest cas es tractava d’una persona que havia vist rebutjada la sol·licitud d’asil i que va acceptar viatjar a Ruanda de forma voluntària a canvi d’una ajuda de 3.500 euros.

Les dades migratòries d’aquest dijous demostren, almenys per ara, que el pla de deportacions al país africà no està servint com a element dissuasori per aturar les arribades irregulars a través del Canal de la Mànega. Una cosa que podria passar factura al primer ministre en unes eleccions que, segons les enquestes, ja preveuen un mal resultat per als tories, que podrien perdre fins a la meitat del prop del miler de regidors que defensen els seus càrrecs sota les sigles del partit.

Notícies relacionades

Els conservadors estaran especialment pendents dels resultats en dues de les deu grans alcaldies en joc, West Midlands i Tees Valley, que segueixen en el seu poder. Els seus dos candidats han mirat de distanciar-se del seu partit durant la campanya, conscients que el suport popular ha caigut en picat els últims mesos, però encara no està clar que aconsegueixin mantenir la plaça davant un Partit Laborista en auge.

Les primeres dades es donaran a conèixer avui, tot i que no serà fins dissabte a la tarda quan se sabran tots els resultats, inclòs el de Londres, on l’alcalde laborista Sadiq Khan parteix amb un clar avantatge per aconseguir un tercer mandat.