El president insta a votar Illa contra la "màquina del fang" del PP i Vox

El líder del PSC agraeix al cap de l’Executiu l’aposta per la desjudicialització per "normalitzar la convivència" a Catalunya

Sánchez va animar els electors a lluitar «contra els poderosos» liderats per Feijóo i Abascal

El president insta a votar Illa contra la "màquina del fang" del PP i Vox

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Eufòria socialista a Sant Boi de Llobregat en el primer míting de la campanya catalana en què participa Pedro Sánchez. Després d’esfullar la margarida durant cinc dies i decidir que continua sent president, el líder del PSOE va reprendre l’agenda deixant clar que el combat contra la "màquina del fang" de PP i de Vox serà pedra angular del seu projecte a partir d’ara i palanca electoral. Una estratègia encara per definir amb propostes concretes, però en què ha enrolat Salvador Illa i el vot al PSC per convertir-lo en el pròxim president de la Generalitat.

"Guanyem el fang amb els vots a Salvador Illa", es va esgargamellar davant un pavelló que va rebentar l’aforament amb 3.000 assistents, segons l’organització, un miler d’ells al carrer seguint-lo per pantalla. A tots ells els va animar a lluitar "contra els poderosos" liderats per Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, i amb José María Aznar com a "ideòleg", a qui va acusar de "no acatar" el resultat de les urnes del 23 de juliol i intentar maniobrar amb "notícies falses, desinformació i mentides" per la via dels seus pseudomitjans i els tribunals.

"La democràcia no és territori dels poderosos, és la palanca per a la gent humil", va exclamar. "¡Sí es pot!", va respondre un públic entregat a la denúncia del president a l’"assetjament" patit per la seva família per part de la ultradreta. Un lema associat anys enrere a la traducció política del 15M de la mà del Podem de Pablo Iglesias. Sánchez no es va quedar aquí. Va engrandir l’ombra d’aquesta "màquina del fang" advertint que no només l’afecta a ell, sinó que hi ha "altres polítics d’esquerres" i sindicalistes que han patit "atacs".

No va esmentar els independentistes entre els afectats, tampoc va pronunciar aquesta vegada la paraula lawfare. Sí que va argumentar que si la dreta i l’extrema dreta han iniciat una croada contra el seu Govern és per les polítiques en matèria econòmica i social en contraposició a les retallades i per la seva aposta per tornar "la pau social" a Catalunya. És a dir, per l’amnistia als líders del procés. "Sempre hi ha crispació quan la dreta és a l’oposició", va sentenciar.

De l’assalt al Capitoli a Milei

Sánchez es va reafirmar en la carta que el va portar, fa una setmana, a fer un parèntesi que va tenir el país amb l’ai al cor i que va sacsejar de dalt a baix la contesa electoral a Catalunya. Va defensar que era necessari fer-ho i va assenyalar els riscos d’aquesta deriva que, al seu parer, capitanegen PP i Vox: des de l’assalt al Capitoli encoratjat per Donald Trump a la deposició de Lula da Silva o, amb referència a Milei, el que ha passat a l’Argentina "amb el de la motoserra".

Notícies relacionades

Amb aquests elements, el president del Govern va arengar la militància del PSC en plena contrarellotge per catapultar Illa i tornar a operar un tàndem socialista a la Generalitat i a la Moncloa després de més d’una dècada de procés. Catalunya és, en aquests moments, el bastió territorial més important per a Sánchez, clau per a la continuïtat de la legislatura espanyola quan calgui afrontar els pactes després del 12M. "El meu deute amb Catalunya i el PSC és etern", va admetre.

Al seu torn, per al líder català, que promet més autogovern i un nou finançament, és crucial que Sánchez continuï com a cap de la Moncloa. "Jo no demano el vot per ser el malson de la resta d’Espanya, sinó perquè Catalunya sigui el somni d’Espanya i d’Europa", va proclamar un Illa que va agrair a Sánchez que "se l’hagi jugat" apostant per la desjudicialització per "normalitzar la convivència" a Catalunya. En les eleccions, va insistir, no s’escull "qui posarà les coses difícils a Madrid", sinó qui governarà Catalunya els pròxims quatre anys. I per a això, el líder del PSC ja va deixar clar que està disposat a parlar fins i tot amb Carles Puigdemont si fa falta..