Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO

No més tovalloletes de bebè

3
Es llegeix en minuts
No més tovalloletes de bebè

Si hi ha una cosa que defineix la majoria de mares és l’ús compulsiu de tovalloletes humides de bebè, omnipresents en els nostres bolsos i a les motxilles de nenes i nens de primària. Tant serveixen per canviar el bolquer i netejar el culet dels nounats en meitat del parc com per arreglar una mica les mans i la boca del petit abans del berenar. I no només això. També les utilitzem per netejar una sabata, treure la pols de la taula del saló i, fins i tot, fer un petit repàs del bany. Malament.

El febrer del 2020 –abans que l’hecatombe de la Covid-19 caigués a sobre de la nostra vida– Andreu Buenafuente i Berto Romero van dedicar uns minuts del seu fabulós espai d’improvisació radiofònica, ‘Nadie sabe nada’ (cadena SER), al producte higiènic. ‘El Nadie’ no només és un programa d’humor. Atès que els seus presentadors són pares (el Berto té tres fills i l’Andreu, una), resulta una guia fonamental per a tots els que vulguin riure amb la criança dels seus fills. Al Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO reivindiquem l’evidència científica, sí. Però també l’humor –i el sentit comú– com a Bíblia per a mares i pares.

Sense que serveixi de precedent, l’espai de Buenafuente i Romero va contrastar una notícia relativa a les tovalloletes i va emetre la ‘turra’ (mítica expressió marca de la casa) del directiu d’una empresa basca que es dedica a fabricar aquests tipus de materials. Des que el vaig escoltar mai he tornat a comprar el maleït producte infantil, encara que la seva etiqueta digui que és biodegradable. «Són un desastre. El 90% és plàstic i estan en el punt de mira de les autoritats europees. Mai s’haurien de llençar pel vàter, provoquen embussos i monstres a les tuberies», va afirmar el directiu a ‘Nadie sabe nada’.

¿Hi ha alternativa? ¿Hem d’escollir entre la brutícia corporal dels nostres fills i un planeta sostenible? El paper higiènic humit d’adults –un producte cada vegada més demandat que ha substituït el tradicional– s’anuncia com a biodegradable i sembla una opció més sostenible. Però fa curt perquè també hauria de ser dispersable perquè es dissolgui a les tuberies.

La normativa és complicada i les etiquetes, encara més. El directiu que va trucar a ‘Nadie sabe nada’ va oferir un truc fabulós. Si agafes una tovalloleta (ja sigui de nadó o d’adult), l’estires i s’estén com si fos un xiclet... malament. És plàstic pur, el pitjor per a l’ecologia. Si la tires al vàter estaràs cometent una atrocitat mediambiental. No obstant, si a l’estirar-la no s’expandeix sinó que es trenca, es tracta d’un producte una mica més sostenible. Les empreses diuen que es pot rebutjar pel WC. Això sí, no més de dos per descàrrega. Jo mai ho faig (opto per la paperera) perquè em venen a la ment les monstruoses imatges de tones de tovalloletes embussant les clavegueres de qualsevol ciutat. 

De fet, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha declarat la guerra a aquest producte. Els seus tècnics van analitzar les marques principals i la seva conclusió va ser que no es desintegren com el paper tradicional i, per tant, és convenient llençar-les a les escombraries. 

Notícies relacionades

L’any passat, en ple confinament, Greenpeace va alertar sobre l’augment de la compra de tovalloletes humides de nadó: un 50%. «Des de la seva aparició al mercat han anat tapant desaigües, clavegueram i sistemes de depuració dels nostres pobles i ciutats. Els costos econòmics per eliminar-les dels sistemes de depuració arriben, només a Europa, als 1.000 milions d’euros anuals». Aquests productes i altres elements plàstics llençats indegudament a la xarxa de sanejament, com bastonets, preservatius o compreses, a més de produir embussos, es van desintegrant en microplàstics i acaben directament a les nostres aigües, rius i mars. Allà, les fibres plàstiques poden trigar més de cent anys a degradar-se en fragments encara més petits», va dir l’organització verda.

En pandèmia, mares i pares hem elevat a la tercera potència la higiene pròpia i la dels nostres fills. Però netejar les mans dels nostres petits amb tovalloletes de bebè no sembla la millor idea. Si malgrat tot en compres un paquet, ja saps el truc: si s’estira com un xiclet.. malament. Si de cas, el paper higiènic humit, el que es trenca. I millor encara: aigua i sabó.

Club d’Educació i Criança