Les noves restriccions

Tinc parella, però no vivim junts: ¿podem anar-nos-en d’excursió fora de la comarca?

¿Quins documents fan falta per desplaçar-se, amb qui es pot fer o quines activitats estan permeses?

Tinc parella, però no vivim junts: ¿podem anar-nos-en d’excursió fora de la comarca?
5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A partir del dilluns 15 de març, a Catalunya entren en vigor noves mesures que suposen una lleugera flexibilització respecte a les restriccions que hi havia fins ara.

Tindran vigència durant 14 dies, fins al 29 de març, i segurament es prorrogaran durant la Setmana Santa si la situació epidemiològica ho permet. Aquestes són algunes de les preguntes que potser et fas.

Tinc parella, però no vivim junts: ¿podem anar-nos-en d’excursió fora de la comarca?

Lamentablement, no. El Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) només permet la sortida de la comarca amb les bombolles de convivència. Una bombolla de convivència, segons la Conselleria de Salut, fa referència a un grup de persones que es relacionen entre si generant un espai de confiança i seguretat. La bombolla de convivència fa referència al grup de persones que conviuen sota el mateix sostre. És un grup estable. Així que, des d’aquest punt de vista, si no convius amb la teva parella no podràs sortir fora amb ella.

A més, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, dijous va advertir que els Mossos podran demanar el certificat d’autoresponsabilitat i un justificant explicant el motiu del desplaçament, a més d’un «certificat de convivència» de l’ajuntament corresponent. Si tu i la teva parella no viviu junts, no tindreu la mateixa adreça al certificat i podreu tenir problemes si us paren en un control.

¿Puc anar a dinar amb els meus amics fora de la comarca?

Sí, però amb matisos. Podràs sortir de la comarca amb la teva bombolla de convivència, la definició de la qual és al punt 1. A més, els mossos poden demanar-te un certificat d’autoresponsabilitat i un altre de convivència per certificar que viviu junts (mira el punt 3). I has de saber que no estan permeses les multituds. A més, en línia amb el que va aprovar dimecres el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a partir del 26 de març i fins al 9 d’abril les reunions socials es limitaran a un màxim de quatre persones en espais públics tancats, a sis en llocs oberts, i les reunions es limitaran a convivents en espais privats.

A més, tot i que Catalunya aixeca el confinament comarcal per a les bombolles de convivència, continua mantenint el tancament autonòmic: no es pot sortir ni entrar a Catalunya per veure amics o familiars, tret que sigui per una causa de força major que es pugui demostrar amb un justificant.

¿Quins són els documents que em poden demanar els mossos?

Si surts de la comarca, una cosa que només pots fer amb la teva bombolla de convivència, els Mossos d’Esquadra, en qualsevol control, poden demanar-te el certificat d’autoresponsabilitat, un justificant que expliqui el motiu de desplaçament o el certificat de convivència. El certificat d’autoresponsabilitat pots descarregar-lo aquí. El justificant de desplaçament l’hauràs de demanar a la feina (si et desplaces per feina) o al metge (si és per motius sanitaris). Per al certificat de convivència, que no caduca, depèn d’on visquis. Posa’t en contacte amb l’ajuntament de la teva ciutat.

Si aquesta és Barcelona, podràs demanar el certificat de convivència de manera telemàtica, telefònica o presencial. Si ho fas telefònicament, has de trucar al 010 i en una setmana rebràs el certificat via postal. Si ho fas presencialment, a qualsevol oficina d’atenció ciutadana, l’obtindràs en el mateix moment. Has de saber que, com a requisit previ per sol·licitar el teu certificat, has de tenir més de 18 anys i necessites donar-te d’alta al padró municipal d’habitants de la ciutat de Barcelona.

Si no porto cap certificat per sortir de la comarca i em paren, ¿em poden multar?


Sí. Seria unainfracció lleu, considerada com a incompliment d’una ordre general de confinament decretat o qualsevol altre incompliment de les mesures, ordres, resolucions i actes adoptades per les autoritats. La multa podria oscil·lar entre els 500 i els 300 euros.

¿Podré anar a veure partits de futbol?

Sí. A partir del 15 de març, el Procicat permet la presència de públic en tots els esdeveniments esportius amb seient preassignat, excepte les competicions estatals i internacionals, que tenen prohibicions d’altres organismes. L’aforament de públic serà del 50% en espais a l’aire lliure i del 30% en espais tancats. A més, una altra novetat és que també autoritza les competicions de l’esport federat per a menors de 16 anys. En la resolució anterior ja es permetia per als majors de 16, així que ara podran els de totes les edats.

¿Podré anar de compres en cap de setmana?

La resposta també és que sí. Si des del gener només els comerços de béns essencials (com l’alimentació o les farmàcies entre d’altres) podien obrir els caps de setmana, a partir del cap de setmana que ve, amb l’entrada en vigor de la resolució del dia 15, podran obrir tots els comerços de fins a 800 metres quadrats. Això sí, l’aforament màxim permès és del 30%.

¿Me’n puc anar de festival?

En l’àmbit cultural, l’última resolució del Procicat aixeca la prohibició de gales, entrega de premis i festivals. D’altra banda, la cultura popular i tradicional està permesa sempre que siguin activitats estàtiques i es faci en espais perimetrats o tancats i amb les mateixes limitacions d’aforament que les activitats culturals i amb públic en seients.

Una altra cosa és que hi hagi molts festivals convocats, especialment si són molt grans. El Primavera Sound va anunciar el 2 de març que cancel·la la seva edició del 2021 per la pandèmia. L’organització el va posposar al juny del 2022, confiant que llavors sigui possible el que ara encara no es pot entreveure: fronteres obertes sense quarantenes, concentració de multituds i gires internacionals normalitzades.

¿Podré anar a sopar amb amics a un restaurant?

No. El Procicat no flexibilitza les restriccions de bars i restaurants, així que es mantenen oberts com fins ara: de 7.30 a 17.00 hores ininterrompudament. Està permès demanar sopars a domicili, que et poden portar a casa fins a les 23 o pots recollir tu a l’establiment fins a les 22 hores, quan comença el toc de queda.

A més, en línia amb el que va aprovar dimecres el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a partir del 26 de març i fins al 9 d’abril les reunions socials es limitaran a un màxim de quatre persones en espais públics tancats, a sis en llocs oberts, i les reunions en espais privats es limitaran a convivents.