Canvis en les restriccions

Catalunya aixeca el confinament comarcal, però només per als convivents

L’esport federat podrà reprendre les competicions en les categories de menors de 16 anys

Tot el comerç no essencial i establiments de fins a 800 metres quadrats podran obrir dissabtes i diumenges

Catalunya aixeca el confinament comarcal, però només per als convivents
5
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya aixecarà el confinament comarcal a partir d’aquest dilluns, 15 de març, i el comerç no essencial, incloent-hi el dels centres comercials, podrà obrir també els dissabtes i diumenges, tot i que amb un 30% de l’aforament. Catalunya mantindrà el tancament perimetral de la comunitat (no es podrà entrar ni sortir), però des de dilluns sí que es podrà circular per tot el territori català, tot i que aquests desplaçaments hauran de ser només amb la bombolla de convivència. Són dues de les novetats destacades respecte a la revisió de les restriccions. Són mesures que es mantindran 14 dies, fins al 28 de març, és a dir, just abans que comenci la Setmana Santa. La voluntat del Govern és mantenir-les més enllà d’aquesta data, segons ha apuntat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Una altra novetat és que el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) autoritza les competicions de l’esport federat per a menors de 16 anys. En l’anterior resolució ja es permetia per als majors de 16, així que ara en poden fer tots. Es permet la presència de públic en tots els esdeveniments esportius amb seient preassignat, excepte les competicions estatals i internacionals, que tenen prohibicions d’altres organismes. L’aforament de públic serà del 50% en espais a l’aire lliure i del 30% en espais tancats.

Tots els comerços de fins a 800 metres quadrats podran obrir també, però l’aforament màxim permès és del 30%. Igualment, les sales de jocs, casinos i bingos podran reprendre la seva activitat amb el 30% d’aforament, en grups de màxim sis persones i màxim de 100 persones, però sense servei de bar.

Mobilitat

Respecte a la mobilitat i a les reunions socials, i davant les preguntes sobre el significat dels desplaçaments amb la bombolla de convivència, la consellera Vergés ha volgut remarcar que l’aixecament del tancament comarcal i l’augment de la mobilitat no significa que hi pugui haver un augment de les trobades socials. «Tot el que fas ha de ser amb la teva bombolla. Hem d’evitar riscos», ha insistit la responsable de Salut, que ha explicat que sempre que es faci alguna activitat amb una altra bombolla s’hauran de mantenir totes les mesures de seguretat: mascareta, distància, espais oberts. Els desplaçaments hauran de ser, han insistit ella i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, només amb la bombolla de convivència. Els Mossos, per exemple, podran revisar i sancionar si en un vehicle viatjaven persones que no pertanyen a una mateixa bombolla.

A partir del 26 de març, les reunions familiars i socials es limitaran a un màxim de 4 persones en espais tancats excepte si són convivents. En espais privats no es permetran les reunions de persones no convivents.

En l’àmbit cultural, s’aixeca la prohibició de gales, entrega de premis i festivals. La cultura popular i tradicional està permesa sempre que siguin activitats estàtiques i que es facin en espais perimetrats o tancats, i amb les mateixes limitacions d’aforament que les activitats culturals i amb públic en seients.

Pel que fa a l’horari de bars i restaurants es manté com fins ara: de 7.30 a 17.00 hores ininterrompudament.

La població ja esperava un relaxament de les mesures atesa la bona evolució de les dades epidemiològiques. Després de dies en què el Govern ha especulat sobre això, finalment l’Executiu català ha anunciat de manera oficial com queden les restriccions a Catalunya en una compareixença de la consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Amb ells hi haurà el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon; la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, i el comissari dels Mossos d’Esquadra, David Boneta.

Sàmper havia apuntat a primera hora, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que el Govern preveu certa «descompressió» per a Setmana Santa. Seran, ha advertit, mesures «lentes i curtes» per evitar rebrots. «Donarem aire, però no farem dos passos endavant per després fer quatre passos enrere», ha assenyalat. Però el conseller no va concretar quines mesures seran aquestes ni va al·ludir a les que el Procicat aprovarà per a la setmana del 15 de març.

Setmana Santa

Les mesures que s’aprovin per a Setmana Santa vindran, no obstant, marcades per l’acordat dimecres en el Consell Interterritorial del Ministeri de Sanitat: no es podrà entrar ni sortir de les autonomies tret que sigui un cas de força major, toc de queda a les 23.00 hores, només reunions de convivents a les cases i en bars i restaurants, taules de quatre persones a l’interior i de sis a les terrasses. Aquestes mesures són d’obligat compliment, tot i que les comunitats poden ser més restrictives. Per exemple, Catalunya ja ha anunciat que mantindrà el toc de queda a les 22.00 hores.

Queda, doncs, descartat que pugui sortir de Catalunya per visitar familiars i pròxims com havia apuntat aquesta setmana la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Així d’explícita ha sigut la ministra de Sanitat, Carolina Darias: «Només es podrà viatjar per les qüestions essencials que preveu el decret d’alarma».

A favor de relaxar les restriccions s’ha mostrat, una setmana més, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha tornat a defensar que és el moment de «donar aire» suavitzant limitacions, malgrat l’encara alta ocupació de les ucis. «La situació epidemiològica no varia, és la que estem descrivint des de fa dies. És un descens lent, però molt continuat», ha dit.

Notícies relacionades

La previsió de Salut per als pròxims «tres o cinc dies» (fer previsions més enllà és difícil) és que el virus segueixi aquest «descens lent». «Ens queden unes vuit setmanes molt clau. Les notícies que arriben és que tindrem prou vacunes per avançar en el pla de vacunació», ha destacat Argimon. A Catalunya, segons estimacions de Salut, una de cada cinc persones tenen algun tipus d’anticossos, ja sigui per la vacuna o perquè han passat la infecció. «Però hi ha les noves variants i sempre hem d’estar atents», ha precisat.

Pel que fa a les notícies que arriben de Dinamarca, que ha suspès la vacunació d’AstraZeneca per casos de coàguls de sang en alguns pacients, Argimon ha explicat que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha fet una alerta sobre el lot en el qual es van produir aquests casos. «En aquesta alerta, l’Aemps, que no ha retirat el lot, diu que de moment no hi ha indicis que hi hagi hagut una relació causal», ha afegit.