Conseqüències d’una macrofesta il·legal

La patronal de l’oci nocturn exercirà d’acusació popular per la ‘rave’ de Llinars

  • Atribueixen als organitzadors un delicte de desobediència en el marc de les restriccions per la pandèmia del coronavirus

2
Es llegeix en minuts

La patronal catalana de l’oci nocturn Fecasarm i la d’àmbit espanyol Spain Nightlife han anunciat aquest diumenge que exerciran l’acusació popular en el cas judicial obert per la festa ‘rave’ il·legal que es va prolongar durant 40 hores a Llinars del Vallès (Barcelona), fins que va ser desallotjada pels Mossos.

Les dues organitzacions han informat d’aquest procediment en un comunicat emès després que els Mossos desallotgessin aquest dissabte la nau on se celebrava la festa des del 31 de desembre, acció en què van detenir dos dels organitzadors, en van imputar uns altres cinc i van identificar 215 assistents de diverses nacionalitats.

Les patronals dels locals d’oci nocturn avancen en la nota que exerciran l’acusació popular per un delicte de desobediència, en el marc de les restriccions per la pandèmia del coronavirus, ja que, segons afirmen, «el Codi Penal no contempla com a delicte les conductes relacionades amb la propagació de malalties i epidèmies».

Possible delicte contra la salut pública

El Departament d’Interior ha requerit a la Fiscalia que determini si els organitzadors de la festa van poder cometre també un delicte contra la salut pública, assumpte sobre el qual encara no s’ha pronunciat.

Les patronals avancen també que demanaran al Govern central que impulsi la modificació del Codi Penal per castigar aquelles conductes com a delicte, com passa a altres països, ja que, asseguren, les sancions econòmiques que s’imposen ara per fets similars «no es cobren mai».

Els límits de la llei actual

Amb l’actual legislació, raonen les entitats patronals, si de la festa se’n deriva alguna infecció greu o la mort d’una persona, no es podria acusar els organitzadors d’un delicte de lesions o d’homicidi, i remarquen que, en qualsevol cas, si es donessin aquestes eventuals, les circumstàncies de la festa farien «molt difícil demostrar la relació causa-efecte».

Segons les dues organitzacions, amb l’actual legislació els organitzadors només s’hauran d’enfrontar a un any de presó per un presumpte delicte de desobediència i una multa de fins a 600.000 euros.

Els locals d’oci nocturn continuen tancats

Notícies relacionades

José Luis Benítez, president de Spain Nightlife i portaveu d’Oci d’Eivissa, afirma en el comunicat que «l’experiència diu que les multes administratives mai s’acaben de pagar i que les penes inferiors a dos anys no s’acaben de complir, i més si els implicats són estrangers», un escenari que contraposa al dels locals d’oci, «tancats complint rigorosament la normativa malgrat la seva insostenible situació econòmica».

Joaquim Boadas, secretari general de Fecasarm, per part seva, qualifica de «falta de respecte que, mentre tots els locals d’oci nocturn d’Espanya estan tancats, s’estiguin organitzant festes il·legals per tot el territori i que no siguin perseguides i sancionades durament».