ANUNCI DES DE LA MONCLOA

Sánchez anuncia un pla de vacunació únic per a tot Espanya

El fàrmac se subministrarà en els 13.000 centres de salut de tot el territori a partir de gener

El president aplaudeix la baixada de la incidència i allunya el fantasma del confinament domiciliari

estrategia-vacuna / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El pla de vacunació davant la Covid-19 ja té forma. No s’aprovarà fins al Consell de Ministres del dimarts, però aquest diumenge, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha volgut transmetre els seus aspectes més importants. La principal novetat és que només hi haurà una estratègia: la nacional. 

Malgrat que la major part de les competències en Sanitat estan transferides a les autonomies, el disseny de la distribució de la vacuna anirà a càrrec del Govern, tot i que en col·laboració amb els diferents territoris. L’objectiu, va dir Sánchez, és «que tots els grups prioritzats tinguin accés a la vacuna». És a dir, que no hi hagi diferències entre comunitats. El cap de l’Executiu ha evitat concretar qui integrarà aquests grups que rebran primer les dosis, però ha deixat clar que entre ells es trobaran els professionals sanitaris i la gent gran. 

La campanya començarà al gener, a través dels 13.000 «punts de vacunació» que ja existeixen, que són els centres de salut de tot Espanya, i seguirà els passos de la lluita contra la grip comuna. «El sistema nacional de salut està preparat. La seva capacitat per vacunar en un curt espai de temps és excel·lent», ha dit Sánchez, que ha posat com a exemple que aquest any s’han vacunat 14 milions de persones contra la grip en tot just vuit setmanes.

Però la campanya davant la Covid-19 no serà tan ràpida, a causa de la complexitat de fabricar i distribuir les noves vacunes contra el coronavirus. Com va fer divendres passat, el president ha assenyalat que «una part substancial de la població espanyola estarà vacunada el primer semestre del 2021». Sánchez ha evitat fixar un percentatge. «El major nombre possible», ha dit.

De moment, la Comissió Europea, encarregada de l’adquisició de la vacuna per a tota la UE, ja ha tancat contractes amb cinc farmacèutiques (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer i CureVac) per adquirir per endavant 1.225 milions de dosis, més 580 milions en reserva. A Espanya li correspon un 10% d’aquestes quantitats. En principi, les primeres mostres seran les de BioNTech-Pfizer, perquè és la que es troba més avançada. Però sense descartar les altres, perquè les notícies en aquest camp es multipliquen cada setmana, i permeten, ha precisat Sánchez, «entreveure el final de la pandèmia».

L’optimisme

El president, que ha comparegut després de la cimera telemàtica del G-20, ha transmès optimisme sobre l’evolució del virus a Espanya, ara que el pitjor de la segona onada ha passat, quatre setmanes després de l’aprovació del nou estat d’alarma, que permet a les autonomies confinar perimetralment i establir tocs de queda.

«Les mesures estan funcionant. Fa dues setmanes que Espanya baixa la incidència del virus. Demà estarem en una incidència acumulada per sota dels 400 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Hem d’arribar als 25 casos, però la tendència a la baixa és consistent», ha explicat el cap de l’Executiu, allunyant la possibilitat de tornar a les dures mesures de la primavera passada.

Notícies relacionades

«Estem aconseguint evitar el confinament domiciliari que sí que han hagut d’activar altres veïns europeus», ha assenyalat, amb referència a països com França i el Regne Unit, on els contagis estaven creixent més de pressa, però sense sumar tantes morts com a Espanya. «Hi ha fatiga. El Govern entén el cansament de la ciutadania», ha reconegut el president, que ha remarcat que el pròxim Nadal serà «diferent», perquè caldrà «mantenir la distància» respecte als familiars. «La nostra prioritat ha de ser evitar una tercera onada», ha conclòs.

Després de les festes, en principi, començaran a arribar les primeres dosis de la vacuna.