ANUNCI DE SÁNCHEZ

El Govern vol tenir vacunada al juny una part substancial de la població

El Consell de Ministres aprovarà un «pla complet de vacunació» dimarts vinent

Sánchez confia que, en «qualsevol escenari raonable», s'aconseguirà el primer semetre del 2021

sanchez-estrategia-vacunacion / periodico

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que el pròxim dimarts el Consell de Ministres aprovarà l’estratègia de vacunació contra el coronavirus. El cap de l’Executiu ha assegurat que el pla que tenen sobre la taula és per intentar que «una part molt substancial de la població espanyola» pugui estar vacunada «amb totes les garanties, en el primer semestre del 2021». Així, el Govern situa el mes de juny com a horitzó per immunitzar una part de la societat. 

«Espanya serà el primer país de la Unió Europea, amb Alemanya, a tenir un pla complet de vacunació», ha sentenciat Sánchez durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola a La Rioja. Tot seguit, ha explicat que serà el pròxim dimarts quan el Consell de Ministres donarà el vistiplau a aquest pla per subministrar les vacunes, en el qual estan treballant des del setembre.

 

No obstant, el cap de l’Executiu no ha donat cap detall més sobre com es portarà a terme aquesta estratègia, si serà obligatori vacunar-se o qui seran els primers a vacunar-se. No obstant, sí que ha apuntat que les seves «previsions són, en gairebé qualsevol escenari raonable, que una part molt substancial de la població espanyola podrà estar vacunada, amb totes les garanties, al llarg del primer semestre del 2021». 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va explicar fa uns dies, després de conèixer-se les informacions publicades sobre la vacuna desenvolupada per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, que la intenció del Govern bicolor és que a partir del maig hi hagi un «percentatge prou rellevant» de persones vacunades.

Un dels assumptes clau a resoldre ara serà qui tindrà prioritat en aquest procés. Des de les Balears, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assenyalat aquest divendres que els usuaris de residències i el personal sanitari, com a col·lectiu vulnerable «de molt risc», seran els primers, una cosa que pot marcar la pauta en tot l’Estat.

El 10% de les dosis

Sánchez ha explicat que la Unió Europea té acords amb AstrazenecaSanofiJanssen BioNTech Pfizer que suposen 1.000 milions de dosis aplicables. A més, ha apuntat que s’estan tancant acords amb les farmacèutiques ModernaCurevac Novavax per ampliar la xifra en 400 milions. «Al nostre país li correspondria un 10% de les dosis contractades», ha remarcat el cap de l’Executiu, abans d’apuntar que estan «treballant a ple rendiment perquè les vacunes estiguin disponibles al més aviat possible». 

Referent a això, ha posat èmfasi que el Govern està treballant des del mes de setembre en el pla de vacunació, que es veurà beneficiat de la «poderosa» cadena logística que existeix a Espanya i dels avenços que lidera el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Reformes i mesures 

En l’acte de presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a La Rioja, el president ha reiterat el compromís de l’aprovació, al desembre, d’un reial decret llei de modificació de diferents lleis per agilitar tràmits i introduir nous instruments de col·laboració publicoprivada que garanteixin una gestió més eficaç dels 140.000 milions d’euros de fons europeus assignats a Espanya per als sis pròxims anys.

També s’ha referit a un nou projecte de llei de formació professional, «en els pròxims mesos», i a l’aprovació pendent d’un pla de recolzament a les pimes, que va circumscriure els sectors d’hostaleria , restauració i caferías (Horeca). A diferència d’un anunci similar, la setmana passada, a Pamplona, en aquesta ocasió Pedro Sánchez no ha citat altres sectors, com els de transport, petit comerç, oci i activitats culturals. 

Colls d’ampolla

Sánchez ha al·ludit al pròxim reial decret per eliminar tràmits burocràtics com «una gran reforma», com «una autèntica revolució administrativa» que estarà ja en marxa amb l’inici de l’any i del qual no ha aportat grans concrecions. El reial decret llei, amb poc més de 80 articles, i tal com ha vingut avançant la vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, modificarà la llei de contractes del sector públic i la de subvencions. A més, segons ha remarcat el president, reformarà alguns «elements de la gestió pressupostària», agilitarà els procediments de gestió mediambiental i introduirà «un nou instrument de col·laboració publicoprivada», tot això –ha dit– sense minva de «garanties i controls necessaris davant les institucions europees», però afegint «flexibilitat» a la gestió administrativa.

Formació professional

Notícies relacionades

El president del Govern també s’ha referit a l’educació, com a focus d’atracció de gairebé una cinquena part dels fons del Pla de Recuperació, en accions com el Programa Educa Digital (que portarà mig milió d’ordinadors a centres públics per a alumnes sense accés digital) i altres programes.

Sánchez ha anunciat que, després d’haver superat al Congrés el primer tràmit de la nova llei educativa LOMLOE, el Govern impulsarà en els pròxims mesos un projecte de llei de formació professional per «millorar l’ocupabilitat dels joves». També s’impulsarà la formació professional dual, en coordinació amb les empreses. Segons el president, es preveu desplegar un pla per acreditar les competències professionals bàsiques adquirides durant la seva experiència laboral per més de tres milions de treballadors que van abandonar els seus estudis i que avui no tenen un certificat que testifiqui les competències adquirides.