NOU PAS

Els EUA autoritzen el fàrmac de Regeneron que va utilitzar Trump contra el coronavirus

El medicament combat la Covid amb anticossos creats al laboratori

zentauroepp55947658 02 10 2020 coronavirus   regeneron  el medicamento para la c201122092342

zentauroepp55947658 02 10 2020 coronavirus regeneron el medicamento para la c201122092342 / LEV RADIN ZUMA PRESS CONTACT

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Aquest dissabte els Estats Units van concedir l’aprovació d’emergència per a un fàrmac amb anticossos sintètics contra la Covid-19 de la companyia Regeneron, que va ser utilitzat per tractar el president Donald Trump quan va contraure el coronavirus.

Regeneron va obtenir la llum verda després que l’administració de REGEN-COV2, una combinació de dos anticossos creats al laboratori, mostrés que reduïa les hospitalitzacions relacionades amb la Covid-19 o les visites a urgències per a pacients amb patologies prèvies.

«Autoritzar aquestes teràpies amb anticossos monoclonals pot ajudar els pacients ambulatoris a evitar ser hospitalitzats i alleujar la càrrega del nostre sistema de salut», va afirmar Stephen Hahn, comissionat de l’Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA).

El president de Regeneron, Leonard Schleifer, va afegir que aquesta decisió suposa «un pas important en la lluita contra la Covid-19, ja que els pacients d’alt risc als Estats Units tindran accés a una teràpia prometedora en un estadi precoç de la seva infecció».

El primer, el d’Eli Lilly

El de Regeneron és el segon tractament amb anticossos sintètics que rep l’aprovació d’emergència de l’FDA, després que una teràpia similar desenvolupada per Eli Lilly aconseguís aquest estatus el 9 de novembre.

El sistema immunitari humà desenvolupa de forma natural unes proteïnes que lluiten contra les infeccions, anomenades anticossos, però com que no tothom obté una resposta adequada, companyies com Regeneron i Lilly han creat solucions al laboratori.

Aquestes funcionen unint-se a una proteïna de superfície del virus SARS-CoV-2 i impedint que envaeixi les cèl·lules humanes.

L’FDA va afirmar que les dades que recolzen l’aprovació de Regeneron procedeixen d’un assaig clínic fet en 799 pacients no hospitalitzats amb símptomes entre lleus i moderats de Covid-19.

En pacients que estaven en el grup de risc per patir obesitat o diabetis o per tenir una edat avançada les hospitalitzacions i les visites a les sales d’urgència només es van produir en el 3% dels qui van rebre el tractament intravenós.

En el grup que va rebre el placebo la taxa va arribar al 9%.

Els pacients tractats amb el fàrmac també van mostrar nivells menors de permanència del virus a l’organisme respecte a a l’altre grup.

Dosi per a 80.000 pacients

La companyia va indicar que espera tenir dosis disponibles per a 80.000 pacients a finals de novembre i aproximadament per a 300.000 malalts en total abans que acabi gener del 2021.

Estaran disponibles per als pacients nord-americans sense despeses extra, d’acord amb un programa implementat pel Govern.

Però amb els casos en continu augment al gegant nord-americà, i a tot el món, l’accés no serà generalitzat. Només en els dos últims dies, els Estats Units van sumar més de 360.000 nous casos de Covid-19.

La dosi recomanada del fàrmac de Regeneron és de 1.200 mil·ligrams de cada un dels dos anticossos en una sola administració.

La companyia va rebre més de 450 milions de dòlars del Govern dels Estats Units per al desenvolupament de tractaments per lluitar contra la Covid-19 dins de l’operació ‘Warp Speed’ (màxima velocitat), creada per Trump per immunitzar la població nord-americana.

Els anomenats ‘anticossos monoclonals’ són un tipus de teràpia relativament nova considerada com a altament prometedora.

El mes passat, un fàrmac amb anticossos desenvolupat per Regeneron contra el virus de l’Ebola va rebre l’aprovació completa de l’FDA, el pas següent a obtenir la d’emergència.

En el cas de la Covid-19, Regeneron va trobar dos anticossos que resultaven altament efectius contra el virus SARS-CoV-2, un d’un ratolí el sistema immunitari del qual havia sigut modificat per ser similar al d’un humà, i un altre d’un ésser humà.

Tot seguit, van recollir les cèl·lules immunes que van produir aquests anticossos i les van fer créixer en un laboratori per crear un tractament massiu.

Notícies relacionades

A principis d’octubre, Trump va rebre aquest còctel d’anticossos monoclonals desenvolupats per Regeneron, elogiat en diverses ocasions pel mandatari després de la seva recuperació del virus que el va tenir uns dies hospitalitzat.

Les vacunes contra la Covid-19, com les desenvolupades per Pfizer i Moderna treballen entrenant el sistema immunitari perquè creï els seus propis anticossos i estigui llest per quan es trobi amb el virus.