Declaracions polèmiques

Trump promet distribuir gratis un tractament experimental contra la Covid

El president afirma que haver passat la malaltia és «una benedicció de Déu»

En un vídeo penjat a les xarxes, es compromet a posar a disposició de tots els nord-americans i de manera gratuïta el Regeneron

20201008 517869 trumpbendicione 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump es va passar quatre dies ingressat a l’hospital batallant contra la Covid-19, però la seva actitud respecte al virus que ha matat 211.000 nord-americans i n’ha contagiat a 7,5 milions més no ha canviat. En un vídeo de gairebé cinc minuts, penjat tres hores abans del debat de vicepresidents de dimecres entre Mike Pence i Kamala Harris, el president dels Estats Units va descriure la seva infecció com «una benedicció de Déu» i va posar l’etiqueta de «cura» a un dels tractaments experimentals que va rebre a l’hospital Walter Reed. Concretament al còctel d’anticossos desenvolupat per Regeneron, una teràpia que està encara en fase d’assajos clínics i no ha sigut aprovada per les autoritats del seu país. Trump va afegir que pretén posar la teràpia a disposició de tots els nord-americans de manera gratuïta.

El president continua entossudit a minimitzar l’impacte de la pandèmia, la mateixa que ha ennuvolat les seves opcions de reelecció, i com fa des que va sortir de l’hospital va descriure la Covid-19 com un virus fàcil de doblegar. «Us posareu millor, us posareu millor molt ràpidament», els va dir als nord-americans dos dies després d’afirmar que no se li ha de tenir por al virus. «Crec que és una benedicció de Déu que jo l’agafés», va afirmar aquesta vegada en el vídeo gravat a la Casa Blanca.

Poc després de la seva publicació, la premsa va demanar a Joe Biden una reacció a les paraules del president. «Pensaré abans de respondre», va dir el candidat demòcrata. «Crec que és una tragèdia que el president es refereixi a la Covid com a una cosa que no ens hauria de preocupar quan ja ha matat 210.000 persones». 

Trump mai s’ha responsabilitzat de la incapacitat del seu país per controlar la propagació del patogen, tot i que fos temporalment, com han fet la gran majoria de països industrialitzats. I novament va tornar a llançar pilotes fora per eludir qualsevol responsabilitat sobre la seva gestió. «No és culpa vostra que això passés, sinó de la Xina», els va dir als seus conciutadans. «Pagaran un preu molt gran pel que li han fet a aquest país i al món. Recordar-ho bé: això és culpa de la Xina». 

Cura miraculosa

Notícies relacionades

Des que el virus va començar a propagar-se als EUA, Trump ha estat més interessat a trobar una cura miraculosa que acabés de cop amb el nou coronavirus que en els detalls tediosos i inconvenients que es requereixen per controlar-lo. I ara sembla haver trobat el seu nou candidat al miracle: el còctel de Regeneron. «En diuen terapèutic, però per a mi no va ser terapèutic, perquè va fer que em sentís millor. Jo en dic cura». De fet, va remarcar que va ser idea seva utilitzar el tractament. «Crec que aquesta va ser la clau. Va ser increïble. Em vaig sentir bé immediatament. Em vaig sentir tan bé fa tres dies com em sento ara». Per més que el president vulgui treure ferro a la Covid-19, el patogen ha posat en quarantena peces clau de la cadena de comandament nord-americà. En l’última setmana s’han contagiat nombrosos alts càrrecs de la Casa Blanca, diversos senadors i alguns generals de l’Estat Major de l’Exèrcit

Trump va insistir, a més, que ben aviat hi haurà una vacuna, malgrat que les principals autoritats sanitàries del seu país han afirmat que no creuen que estigui disponible per al gran públic fins a mitjans del 2021. «Tindrem una gran vacuna ben aviat. Jo crec que l’hauríem de tenir abans de les eleccions, però francament la política s’hi ha involucrat, i està bé. Volen jugar els seus jocs. La tindrem després de les eleccions».