La mare d'Asunta: "Algú li va donar orfidal a la meva filla, però no vaig ser jo"

Tot i la seva veu tremolosa i a vegades gaire inaudible, Rosario Porto ha mantingut amb molta solidesa el mateix guió que figura en la instrucció

Rosario Porto declarant davant el jutge. / EFE / VÍDEO:ATLAS

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA

El llarguíssim interrogatori a què ha sigut sotmesa la mare d'Asunta pel fiscal Jorge Fernández de Aranguiz no ha servit per detectar a penes cap contradicció en la versió sostinguda fins ara ni perquè Rosario Porto incriminés el seu exmarit.

L'única porta oberta a aquesta acusació l'ha deixat Charo a l'admetre que la nena va ser drogada "si així ho diuen les proves" i assegurar amb rotunditat que ella "mai" li va subministrar aquest medicament. També ha admès que Alfonso Basterra va poder tenir l'oportunitat de proporcionar-li la droga el dia de la mort quan ella es va absentar durant el dinar per anar al lavabo.

Aquestes afirmacions les ha fet després del moment més tens de l'interrogatori, quan el fiscal li ha mostrat les fotos del cadàver de la nena amb el suposat fi que identifiqués les cordes trobades al costat del seu cos. "¡Ja he vist el cadàver!, ¡ja l'he vist!", ha exclamat Porto esclatant en sanglots i mostrant-se a prop del col·lapse davant un auditori impressionat.

VEU TREMOLOSA

L'acusada ha interpretat a la perfecció el paper de mare afligida i tot i la seva veu tremolosa i a vegades gairebé inaudible, ha mantingut amb molta solidesa el mateix guió que figura en la instrucció. I fins i tot hi afegit nous arguments extrets de la seva vida carcerària.

De les cordes, per exemple, que són idèntiques a les trobades a casa seva, a Teo, ha assenyalat que no les coneixia "de res". "Companyes preses m'han comentat que el camp és ple de cordes d'aquestes", ha apuntat.

També ha escenificat amb expressius gestos l'estat de confusió en què es va sumir després de la desaparició de la seva filla per justificar les contradiccions en què va incórrer en les seves promeres declaracions davant la policia. En la seva primera versió va assenyalar que havia deixat la nena a la casa fent deures i, quan va saber que les càmeres l'havien gravat portant-la a Teo, va assegurar que sí que l'hi va portar, però com que es trobava malament la va portar de tornada i la va deixar a prop de la casa familiar.

"HO VAM FER TAN BÉ COM VAM PODER"

Porto es va mostrar compungida i plorosa dimecres, durant durant la primera jornada de la vista oral a què estava obligada a assistir. Aquest matí ha arribat vestida de dol rigorós.

L'estratègia de les acusacions se centrarà a furgar en les contradiccions entre els dos acusats per aconseguir que, com a mínim, un dels dos desbarati la coartada de l'excònjuge. La principal contradicció detectada durant la instrucció afecta una qüestió clau: amb qui va dormir Asunta les nits abans que arribés drogada a l'escola. 

Poc abans d'entrar a la sala, Aranguren ha aventurat que aquest dijous serà un dia complicat per a la seva patrocinada perquè espera que les preguntes siguin "dures", ja que li recordaran "la seva vida passada i la de la seva filla".

Consultat per l'estat anímic de Porto, que en la sessió d'aquest dimecres va proferir plors continus, Aranguren ha assenyalat que era una actitud "previsible". "Era l'aniversari de la nena, s'està parlant de la seva vida i de la seva mort", ha explicat, i ha recordat que a la sala de vistes "s'està dient que va ser ella i, a més, en una situació dramàtica, i això afecta".

Notícies relacionades

"Avui quan se li pregunti i s'hagi de pronunciar serà pitjor", ha avançat aquest lletrat moments abans que comencés la primera jornada de declaracions.

Els pares d'Asunta Basterra Porto, acusats de la mort violenta d'aquesta nena de 12 anys trobada en una pista forestal de Teo (la Corunya) el 22 de setembre del 2013, han arribat als jutjats compostel·lans a les 09.10 procedents del penal de Teixeiro, on estan en règim de presó preventiva des de fa més de dos anys.