REORGANITZACIÓ QUIRÚRGICA

Els hospitals de Catalunya comencen a posposar operacions per la Covid-19

Els centres mèdics reprogramen cirurgies per poder absorbir tots els casos derivats de la segona onada de la pandèmia

zentauroepp55615930 grafcat3487  barcelona  27 10 2020   un t cnico de emergenci201027171831

zentauroepp55615930 grafcat3487 barcelona 27 10 2020 un t cnico de emergenci201027171831 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alguns hospitals catalans han començat a cancel·lar operacions previstes i, tal com ja van advertir molts facultatius, els centres ja estan reprogramant cirurgies per poder absorbir tots els casos derivats de la segona onada de la pandèmia de Covid-19.

Els primers a començar a reprogramar han sigut els hospitals de les Terres de l’Ebre. La pressió assistencial s’ha incrementat els últims dies no només per l’augment d’ingressos per Covid-19, sinó pels brots que afecten l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre) i l’Hospital Comarcal d’Amposta (Montsià), que han hagut de reorganitzar la seva àrea quirúrgica.

En el cas de l’hospital de Tortosa, on un brot afecta almenys 27 sanitaris i en manté en quarantena 114 més, s’ha hagut d’aïllar una planta i només es fan, de moment, les intervencions urgents, oncològiques i de cirurgia major.

A l’Hospital Comarcal d’Amposta, d’altra banda, la setmana passada es van tancar dues plantes i es va limitar l’activitat quirúrgica a cirurgies majors ambulatòries. La meitat dels llits uci disponibles a les Terres de l’Ebre estan ocupats per pacients amb Covid-19.

Salut preveu obrir noves unitats

Amb l’objectiu d’esponjar aquesta pressió, Salut preveu obrir la setmana que ve la nova unitat de Semicrítics del Verge de la Cinta, cosa que permetrà disposar de 6 llits més per a malalts crítics i 9 habitacions dobles preparades per convertir-se en 9 llits més d’uci si és necessari.

Per la seva banda, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona suspendrà temporalment, a partir d’aquest dijous, la cirurgia major ambulatòria, segons informa la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

Aquesta mesura obeeix a la reestructuració dels equips per poder atendre els pacients de Covid-19. Segons les dades del Departament de Salut, el risc de rebrot ha passat en aquesta zona dels 872 punts als 1.043 punts en les últimes 24 hores.

Trasllat de personal mèdic

En paral·lel, una part del personal de quiròfan de l’hospital de Mataró (Maresme) s’ha hagut de traslladar a les unitats Covid i a les ucis per donar recolzament, per la qual cosa s’ha reduït i reorganitzat l’activitat d’alguns quiròfans per falta de personal i les necessitats de la pandèmia.

Fonts del centre hospitalari han explicat que s’han vist obligats a reestructurar tota la programació del pròxim mes de novembre i que funcionaran vuit quiròfans al matí i sis a la tarda, en lloc dels nou que tenen habitualment.

Oftalmologia, per exemple, haurà de reprogramar operacions tenint en compte que alguns dies tindrà un sol quiròfan.

A l’Hospital Josep Trueta, de Girona, també s’han començat a reprogramar algunes operacions, així com visites a especialistes a causa de l’increment del nombre de pacients, han informat avui fonts de CCOO.

Els hospitals de Barcelona, més estables

Notícies relacionades

Mentre en alguns hospitals catalans de mida mitjana l’activitat normal comença a ressentir-se de l’important increment de casos positius de Covid-19, els quatre grans de la ciutat de Barcelona, Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau i el Mar, mantenen el tipus i no han reprogramat operacions quirúrgiques aquest dimarts.

Fonts dels quatre hospitals han assegurat aquest mateix dimarts a Efe que l’activitat de quiròfan no s’ha suspès ni tampoc s’estan reprogramant visites a especialistes.