La patronal recorrerà el tancament de bars i restaurants davant el TSJC

La restauració, l'hostaleria i l'oci nocturn convoquen una protesta aquest dimecres a Sant Jaume

El sector veu «inassumible» tant reduir els horaris fins a les 22.00 hores com tancar 15 dies

protesta-restauracin / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Les noves mesures restrictives per la Covid-19 que també s’acosten sobre la restauració a Catalunya i es comunicaran avui dimecres a les 11.00 hores a les patronals han revoltat el sector, que considera «inassumibles» més limitacions en la seva activitat. Les patronals havien de reunir-se ahir amb representants del Govern, però aquest va posposar in extremis la trobada mentre creixien els rumors sobre dos possibles escenaris imminents: retallar horaris fins a les 22.00 hores o tancar tota l’activitat durant 15 dies. La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha avisat avui que recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el tancament o la limitació horària de bars i restaurants a Catalunya «si s’aprova» per la Generalitat.

A través de les xarxes socials, treballadors i empresaris de tot el sector de l’hostaleria, la restauració i l’oci nocturn ha convocat una protesta urgent a la plaça de Sant Jaume aquest dimecres a les 12.00 hores. Demanen el recolzament també de clients per mirar d’evitar el tancament de tota l’activitat, que ja afecta l’oci nocturn. De fet, la Guàrdia Urbana va instar ahir a la nit a desmantellar l’acampada de protesta de les patronals Fecalon i el gremi de discoteques que tenia lloc en aquesta plaça des del dia 5. Va alertar els participants que si no marxaven al cap d’unes hores serien desallotjats per ordre de l’Ajuntament de Barcelona. Una cosa que van fer de matinada per evitar confrontacions.

Tant el Gremi de Restauració de Barcelona com els de la resta de províncies i les patronals de l’oci que inclouen locals amb restauració s’oposen a les mesures que s’acosten per a bars i restaurants, que les veuen ineficaces i que destruiran milers de llocs de treball i empreses, al·leguen.

«Insòlit i desproporcionat»

En un comunicat aquest dimecres, la Fecasarm ha qualificat d’«insòlit i desproporcionat» que el Govern es plantegi prendre aquestes mesures i ha recordat que ja van portar al TSJC la resolució per limitar el tancament de la restauració a mitjanit i a la 1.00 h.

A més, també ha anunciat que sol·licitaran al TSJC, com a mesura cautelaríssima, la suspensió de la vigència de la resolució en cas de ser aprovada: «La consideraríem del tot desproporcionada i arbitrària», ha insistit.

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha considerat arbitrari reduir l’horari d’obertura de l’hostaleria, ha demanat que es justifiquin les mesures i que es busquin mecanismes alternatius. «Tancar-ho tot, a part de ser desproporcionat, tampoc és la solució, i només s’aconseguirà el mateix que s’ha aconseguit tancant tot l’oci nocturn: arruïnar de manera innecessària milers de famílies que viuen del sector», ha retret Boadas, que assegura que la gent es continuarà reunint en llocs sense mesures de seguretat.

El president de la Fecasarm, David López, ha argumentat que els locals d’oci nocturn funcionen amb un 50% d’aforament, amb mesures de prevenció i control i amb els clients asseguts en taules i cadires i en grups reduïts, per això creu que són «espais més que segurs».

Els nous afectats per la restauració, en peu de guerra, consideren que ha quedat provat que les limitacions que han assumit des de mitjans de juliol (reducció d’aforament en interiors i terrasses, màxim de sis persones per taula, admissió de clients fins a mitjanit, prohibició de consum en barra...) no han contribuït en la reducció de casos. Molt al contrari, la corba de la pandèmia és ascendent. «La Generalitat ha de canviar d’estratègia i buscar els focus de contagi en altres espais de socialització», afirma ahir a la nit Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, que va de la mà de la resta de patronals catalanes. Assenyala a aquest diari que els establiments vetllen per les mesures preventives.

Menys consum i sense turisme

El col·lectiu no havia sigut informat anit encara de cap mesura, però s’oposa fins i tot a l’opció de retallar horaris fins a les deu de la nit, perquè els deixaria sense tot el servei de sopars. El tancament complet seria l’estocada final per a molts establiments que estan fent funambulisme per arribar a final de mes, davant la caiguda del consum local, la reducció d’aforaments i l’extinció del turisme internacional.

«En moltes ocasions les restriccions en la restauració acaben provocant l’efecte contrari: les trobades es traslladen a domicilis privats, amb la inevitable relaxació en el compliment de les mesures de prevenció», afegeix Pallarols.

Notícies relacionades

En el cas de la restauració, que a la capital catalana suma més de 9.000 bars i restaurants, una enquesta ja va estimar a l’estiu que nous tancaments sense acompanyament de mesures d’ajuda suposarien la desaparició de fins a la meitat dels negocis. Ara, el gremi barceloní defensa que qualsevol restricció s’ha d’acompanyar de compensacions per al sector. Proposa que el Govern reguli (amb els mecanismes legals amb què ja compta) una reducció de lloguers conforme a la disminució d’horaris, aforament o activitat. A l’actualitat, els ajustaments en les rendes depenen només de la «bona voluntat» dels propietaris, que en molts casos no renegocien.

Dia de l’hostaleria i recolzament del consumidor

Precisament avui, Dia de l’Hostaleria, s’ha presentat l’informe Makro sobre l’hostaleria i el consumidor, en què mantenen que més del 75% de catalans considera que el sector és poc o gens responsable dels rebrots. L’enquesta també reflecteix que un 66% de ciutadans van trobar a faltar acudir a bars i restaurants durant el confinament, i que més del 70% estaria desitjant que passi la pandèmia per poder fer un ús normal i complet d’aquests establiments. Es destaca també que el 90% d’enquestats està a favor de prolongar les llicències especials de les terrasses.