15 dies de tancament

Així funcionen els ajuts per a empreses i autònoms afectats per les noves restriccions a Catalunya

Les empreses obligades a tancar o amb l'aforament limitat podran presentar un nou erto o modificar el ja existent

Els autònoms del petit comerç, entre d'altres, podrà sol·licitar una prestació per cessament d'activitat extraordinari

bar-cerrado

bar-cerrado / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern de la Generalitat ha decretat una sèrie de restriccions sobre restaurants, bars, locals culturals o gimnasos, entre d’altres, durant els pròxims 15 dies. Les mesures impulsades des de l’Executiu català persegueixen contenir l’evolució de la pandèmia i moltes empreses veuran afectada la seva activitat per aquestes mesures. Aquests són alguns dels ajuts públics, ja siguin ertos de la Covid o prestacions per a treballadors autònoms, disposats des de l’Administració per minimitzar l’impacte d’aquests tancaments o limitacions d’aforament.

¿Quines empreses podran acollir-se a un erto?

L’última pròrroga dels ertos pactada entre el Govern i els agents socials contempla la casuística ocorreguda a Catalunya. Tota aquella empresa que per ordre de la Generalitat no pugui obrir o vegi reduït l’aforament del seu negoci podrà acollir-se a un erto de la Covid. També aquelles empreses la facturació de les quals depengui en més del 50% d’una de les companyies obligades a tancar per les noves restriccions. 

La llista de negocis encara està pendent de la lletra petita que publiqui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), però el Govern ja avançat el tancament de bars i restaurants, així com la reducció d’aforament en teatres o gimnasos, entre d’altres. Tot nou erto s’haurà de registrar al Departament de Treball, per les vies habituals, ja siguin virtuals o a les oficines.

¿A quant ascendeixen els ajuts per erto?

La quantia dels ajuts depèn del grau de les restriccions que pesin sobre el negoci. En el cas d’un bar o restaurant, que estan obligats a tancar completament, l’empresa deixarà de pagar el 100% de les cotitzacions dels seus treballadors, sempre que tingui menys de 50 empleats. Si en té més de 50, llavors deixarà de pagar el 90%.

Si la companyia no ha de tancar, però pateix una limitació d’aforament, les exoneracions per a les empreses amb 50 o menys treballadors seran del 100% a l’octubre, del 90% al novembre, del 70% al desembre i del 60% al gener. I per a les firmes amb una plantilla superior a la xifra esmentada, els percentatges seran del 90% a l’octubre, del 80% al novembre, del 60% al desembre i del 50% al gener.

¿Què passa si la meva empresa ja està en erto?

Si una de les empreses obligades a tancar o a augmentar les restriccions d’aforament ja té un erto en vigor, pot optar per dues vies. D’una banda, pot mantenir l’erto que ja té en vigor i augmentar l’afectació dels seus treballadors. Aquest tràmit no requeriria una nova gestió amb el Departament de Treball, sinó amb el SEPE, que hauria d’informar dels nous afectats. Sobre aquest erto imperarien les exoneracions que ja estiguessin en vigor.

Si l’empresa considera que pot acollir-se a un nivell d’exoneracions més gran, com seria el cas dels ertos per suspensió (d’entre el 100% i el 90%), hauria d’extingir l’erto que tingués en vigor i presentar-ne un de nou. Cosa que li implicaria tornar a enviar al SEPE una sol·licitud col·lectiva de prestacions per als seus treballadors.

Soc un treballador, ¿he de demanar la prestació?

Depèn de si la teva empresa ja estava o no en erto. Si no ho estava, haurà de ser la companyia la que realitzi la sol·licitud col·lectiva al SEPE per a la teva prestació. I el cobrament de la mateixa no arribarà fins al novembre o desembre, segons els ritmes de gestió de la direcció i del SEPE.

Si l’empresa ja estava en erto i augmenta la suspensió dels seus treballadors, la prestació serà la mateixa, tot i que pot augmentar la quantitat cobrada. Però no serà necessari realitzar un nou tràmit.

Soc autònom, ¿a quins ajuts tinc dret?

Notícies relacionades

El Govern també ha habilitat ajuts per al col·lectiu d’autònoms en cas de rebrot. Per a ells existeix una prestació de cessament d’activitat extraordinari. Aquesta s’haurà de sol·licitar a la Seguretat Social i donarà dret a una paga del 50% de la base de cotització. Cosa que, en cas que l’autònom cotitzi pel mínim (la gran majoria dels casos), es tradueix en 472,2 euros. Si l’autònom és família nombrosa, l’ajuda serà del 70% de la base; en el cas del mínim, 661 euros.

Aquesta prestació s’abonarà en un pagament únic i que també dona dret a una bonificació de la quota d’autònoms per al mes en què se sol·licita l’ajuda i per al següent.