buscandorespuestas.com

¿Jo també m'he de vacunar de la grip aquest any? ¿I els meus nens?

Els pediatres remarquen que la millor manera de prevenir els rebrots de determinades malalties, que es desconeix com poden interactuar amb la Covid-19, és la vacunació

Recomana que aquest any es posin la vacuna de la grip tots els nens de més de 6 mesos i adults, sempre que tinguin seqüeles derivades de la infecció pel coronavirus

zentauroepp29894280 vacuna nene201008095412

zentauroepp29894280 vacuna nene201008095412

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si d’alguna cosa pot presumir el nostre país és de les altes cobertures de vacunació dirigides a la població de les quals disposem. Però malgrat això, l’arribada del coronavirus ha suposat una baixada generalitzada de la vacunació a Espanya, sobretot en pacients d’edat avançada.

A això, s’hi ha de sumar que durant el confinament també va descendir, de forma important, la vacunació dels menors d’edat, sobretot de la triple vírica i la varicel·la, informa el portal de salut de Prensa Ibérica Buscandorespuestas.com.

Les raons d’aquest descens són dues: d’una banda, el Ministeri de Sanitat va establir que durant l’estat d’alarma només es vacunés els menors de 15 mesos. I, d’altra banda, la por d’acudir a un centre sanitari.

Davant una tardor hivern que estarà marcat per la persistència de la pandèmia del coronavirus, el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria recorda que la millor manera de prevenir els rebrots de determinades malalties, que es desconeix com poden interactuar amb la Covid-19, és la vacunació.

Per això, i tot i que ja s’estan aconseguint recuperar aquestes cobertures vacunals, perdudes durant el confinament, l’Associació Espanyola de Pediatria remarca que «és essencial no abaixar la guàrdia perquè no sabem com pot evolucionar la pandèmia i quines altres circumstàncies poden influir que puguem mantenir les cobertures necessàries».

Vacunació davant la grip

Entre les recomanacions dels experts en vacunació destaca aquest any la importància de la vacuna contra la grip, tot i que encara no es coneixen els efectes que la Covid-19 pot tenir si coincideix en el temps amb la grip, com sembla bastant probable.

Per aquesta raó Francisco Álvarez, coordinador del Comitè Assessor de Vacunes, recomana que aquest any es posin la vacuna de la grip tots els nens amb més de 6 mesos i adults, sempre que tinguin seqüeles respiratòries o neurològiques derivades de la infecció per Covid-19.

A aquesta recomanació se suma, com a novetat també, la de vacunar també aquelles persones que conviuen amb menors de 6 mesos i també nens i adolescents que conviuen amb pacients de risc (persones grans o amb malalties respiratòries, immunodeprimits...).

També és convenient que s’immunitzin els pacients hipertensos, les embarassades i les dones que hagin donat a llum fa menys de 6 mesos i que no es van vacunar durant l’embaràs.

Altres grups de risc la vacunació dels quals és molt recomanable són les persones més grans de 65 anys, en especial aquells que viuen internats en residències; diabètics, persones amb obesitat mòrbida; trastorns hemorràgics crònics; infecció pel VIH, síndrome de Down i, per descomptat, tot el personal sanitari, cossos i forces de seguretat de l’estat, bombers i protecció civil.

Quant als nens entre 6 mesos i 5 anys fora dels grups de risc, el Comitè Assessor de Vacunes considera necessari que, una vegada que estigui controlada la pandèmia de coronavirus, s’inclogui aquesta franja d’edat entre la població a vacunar contra la grip cada any.

La vacuna davant Covid-19 i els nens

El doctor Francisco Álvarez del Comitè de Vacunes creu que seria un «miracle» que la vacuna contra la Covid-19 estigués llesta a finals d’aquest any i assenyala com a data més optimista la primavera de l’any 2021.

En qualsevol cas, L’OMS ja treballa per establir els criteris de priorització per rebre la vacuna davant la Covid-19. En primer lloc, la rebrien els grups de risc, els sanitaris i cossos de seguretat.

L’Associació Espanyola de pediatria assenyala que de moment els assajos en les fases 1 i 2 de les vacunes contra el SARS-CoV-2 que s’estan portant a terme no inclouen nens ni dones embarassades, tot i que sí que ho fan els assajos que es troben en fase 3. Així que és poc probable que les vacunes del coronavirus que arribin a aprovar-se estiguin indicades per a la seva administració a nens en un primer moment.

Notícies relacionades

Però fins que aquells dies arribin, el Comitè Assessor de Vacunació de l’Associació Espanyola de Pediatria insisteix en la necessitat de mantenir actualitzades les vacunacions infantils del calendari oficial, i altres de recomanades com rotavirus, meningococ B, meningococ tetravalent i VPH en homes en la mesura possible.

I en cas de tornar a una situació de saturació de l’atenció sanitària com va succeir a principis d’any, Francisco Álvarez, coordinador d’aquest comitè, considera essencial que es mantinguin les vacunacions dels menors de 15 mesos: les dels 2 i 4 mesos, i la triple vírica dels 12 mesos i la varicel·la dels 15 mesos.