Coincidència dels virus

Els pediatres recomanen vacunar de grip tots els nens de més de sis mesos

Consideren que facilitaria descartar un diagnòstic perquè aquesta malaltia vírica «es confondrà molt» amb la Covid-19

gripe / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Concha Tejerina

El president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), Fernando García-Sala, recomana la vacunació universal de la grip a partir dels sis mesos, perquè aquesta malaltia vírica «es confondrà molt» amb la Covid-19, amb la qual coincidirà aquest hivern

«És una cosa que estem demanant des de fa temps», assegura García-Sala en una entrevista, en la qual aconsella vacunar de la grip no només els nens de risc (amb patologia pulmonar o immunològica), sinó tots, i recorda que aquesta vacuna anual és «de les més barates», «superefectiva», cobreix la influença A i B i els dos serotips de cada un i no produeix efectes secundaris. 

La grip, apunta, «és una malaltia vírica que es confondrà molt amb la Covid, i per això m’encantaria que tots els nens es vacunin de grip. Si tinc un pacient que està vacunat, puc descartar un diagnòstic i centrar-me en un altre». 

El president de la SEPEAP reconeix el problema que hi pugui haver vacunes per a tots, ja que hi ha grups de risc prioritaris per rebre-la, i aquest any, per la pandèmia, «la gent s’abocarà per vacunar-se i pot ser que tinguem una falta de vacunes contra la grip», i considera que aquest problema «ja s’havia d’haver plantejat fa uns mesos per prevenir-lo». 

L’escola, millor presencial 

García-Sala creu important que els menors acudeixin de manera presencial a l’escola, perquè, explica, durant el confinament els pediatres han vist casos en nens amb problemes de pors, inseguretats, ansietat, alteracions del son i terrors nocturns, i en el cas dels adolescents, alteracions en el caràcter, perquè els afectava no poder estar en contacte amb els seus amics o parelles. 

A més, indica, s’ha produït un augment de l’obesitat entre els menors, ja que a conseqüència del confinament han sigut més sedentaris i han fet menys esport. 

Valora la importància de l’escola per al desenvolupament social infantil, però adverteix que hi ha d’haver «igualtat d’oportunitats», ja que, si les classes són virtuals, hi haurà alumnes que puguin tenir els mitjans per seguir-les des de casa, però d’altres, no. 

Segons el seu parer, és clau que hi hagi «escoles segures» i assenyala que des de l’Administració i els centres educatius s’està fent un esforç perquè es compleixi la distància social, l’ús de la mascareta i el rentat de mans, una cosa en la qual han de col·laborar les famílies. 

«Ens preocupa veure imatges de grups de pares i alumnes a les portes de l’escola; és necessari que els alumnes facin l’entrada al centre de manera esglaonada, a diferents hores», indica per afegir que considera que els menors «s’han conscienciat del problema i compleixen les normes d’higiene», i per defensar que hi hagi activitats extraescolars, però també amb la seguretat necessària. 

Tancament de parcs infantils 

Notícies relacionades

Segons el seu parer, la mesura adoptada per ajuntaments com el de València de tancar de nou els parcs infantils va ser «correcta», perquè, si a les escoles els nens estan «en una bombolla», quan surten «el risc continua existint i no poden anar al parc a ajuntar-se amb altres nens». 

«Hem de conscienciar-nos que estem en una situació en què hem de fer les coses de manera correcta a casa, l’escola o el carrer. El virus no discrimina espais i s’ha de vigilar especialment la protecció els avis, que són els més vulnerables,» afirma.