Alerta del col·lectiu

Els científics als polítics: «En salut, vostès manen, però no en saben»

55 societats de professionals sanitaris exigeixen als polítics frenar «tanta discussió» i seguir «criteris científics clars, comuns i transparents»

A man has a swab sample taken for a coronavirus disease (COVID-19) antigen test at a cultural centre in the working class neighbourhood of Vallecas in Madrid, Spain October 1, 2020. REUTERS/Sergio Perez

A man has a swab sample taken for a coronavirus disease (COVID-19) antigen test at a cultural centre in the working class neighbourhood of Vallecas in Madrid, Spain October 1, 2020. REUTERS/Sergio Perez / SERGIO PEREZ (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Després de l’enfrontament, tan poc edificant, entre el Govern central i la Comunitat de Madrid en relació a les restriccions que s’han d’adoptar per frenar el virus en aquesta regió, 55 societats cientificomèdiques nacionals, que representen més de 170.000 professionals sanitaris, han unit les seves veus per cridar educadament als polítics: «ja n’hi ha prou». De fet, han firmat un manifest titulat En salut, vostès manen però no en saben, en què conviden les administracions a deixar enrere l’enfrontament i fer front a la pandèmia amb criteris comuns basats exclusivament en l’evidència científica. 

La setmana passada, enmig de la discussió entre Madrid i l’Executiu de Sánchez, l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) i la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) ja van reclamar un canvi de direcció i que un comandament únic, seguint les recomanacions dels especialistes, decideixi quins són els criteris que s’han de prioritzar a l’hora de decidir quines restriccions adoptar. I a aquell pronunciament s’uneix aquest manifest, que demana una «resposta coordinada, equitativa i basada exclusivament en criteris científics clars, comuns i transparents». 

Atenent aquests criteris, segons les 55 societats científiques, s’ha d’establir un protocol nacional que «defineixi les normes generals de prevenció, de maneig dels pacients afectats, estratègies de rastreig dels contactes i la gestió dels centres sociosanitaris.» «Han de ser les autoritats sanitàries, sense cap ingerència política, les que estableixin les prioritats d’actuació respecte a altres malalties, canvis organitzatius i previsions adequades a qualsevol patologia, sigui la que sigui l’edat dels pacients i el seu nivell socioeconòmic», resa el manifest.

Així mateix, els representants de més de 170.000 professionals, reclamen als polítics que «frenin ja tanta discussió i corrin a l’acció». Per a això, «en nom de més de 47 milions d’espanyols», els sol·liciten que canviïn ja «tanta inconsistència política, professional i humana» i acceptin el consell de les societats signants, que ofereixen tots els seus «coneixements».

I és que una queixa constant des del principi de la pandèmia, dels principals col·lectius de professionals sanitaris, és que no són consultats a la presa de decisions que afecten la salut pública i l’organització de la seva feina.

«Avui, l’atenció a la salut exigeix flexibilitat i actualització en el maneig dels recursos sanitaris –afegeix. I això, tan decisiu, només es pot gestionar i portar a terme des del profund coneixement de les ciències de la salut, unit al veritable compromís d’incrementar els recursos per a investigació, molt inferiors als dels països del nostre entorn».

Notícies relacionades

Per tal de poder aplicar d’una manera pràctica aquestes propostes, insten les administracions públiques a establir, «el més aviat possible», una trobada en què s’abordi el paper que poden jugar els professionals sanitaris en la gestió de la pandèmia.

I les associacions signants conviden la societat a afegir-se al manifest a través d’una petició oberta a la plataforma Charge.org.